Crvenom križu Ivanec odobrena sredstva u iznosu 164 tisuće kuna

Objavljeno: 06.10.2015. 13:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec odobrena je na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih, financijska potpora za projekt usmjeren borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti pod nazivom ''ZAJEDNO ZA DJECU'', u iznosu od 164.571,00 kn.

Svrha ovog projekta je osigurati za 284 djece iz 188 socijalno ugroženih obitelji u dobi od 7-14 godina, potrebnu odjeću, obuću i školski pribor, te opremu za tjelesnu i zdravstvenu kulturu (izdavanjem narudžbenica za kupnju robe u iznosu od 500 kn/dijete). U sklopu ovog projekta socijalno-ugroženim obiteljima smatraju se obitelji koje nemaju dovoljno sredstava za svoje materijalne potrebe, što se očituje u nedostatku financijskih sredstava potrebnih da se osigura održiva egzistencija. Radi se o djeci iz obitelji koje su dohodovno najugroženije, a to su djeca iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade u CZSS Ivanec,te djeca iz obitelji koje zbog minimalnog iznosa razlike dohotka i granice za ostvarivanje prava na ZMN ne ostvaruju pravo na pomoć, te su često primatelji jednokratnih pomoći, djeca iz obitelji oba nezaposlena roditelja, djeca s poteškoćama u razvoju, djeca smještena u udomiteljske obitelji, višečlane obitelji, jednoroditeljske obitelji, te ostale obitelji prema procjeni koja se temelji na objektivnim činjenicama u zajedničko suradnji GDCK Ivanec, CZSS Ivanec, te škola.

Gospodarska kriza posebno se negativno odrazila na djecu, te su djeca prepoznata kao skupina koja je zbog siromaštva obitelji u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, slijedom čega je i prijavljen ovaj projekt na natječaj Ministarstva.

Partner na projektu je Centar za socijalnu skrb Ivanec, a suradnici Grad Ivanec, Grad Lepoglava, te općine Bednja, Klenovnik i Maruševec, te sve osnovne škole na području djelovanja GDCK Ivanec. Također, navedeni gradovi i općine osiguravaju dodatnih 50 kuna za svako dijete kojem će pomoć biti pružena putem ovog projekta.

Kako su djeca školske dobi puno svjesnija života u siromaštvu i izloženija stigmatizaciji i diskriminaciji, projektom se želi doprinijeti unapređenju kvalitete života i socijalnoj uključenosti djece iz socijalno ugroženih obitelji, ali i unaprijediti koordinirani sustav potpore socijalno-osjetljivim skupinama (razmjenom podataka CZSS-GDCK-JLSU).

GDCK Ivanec krenulo je s provođenjem projekta, a njegovo trajanje planirano je do kraja šk.god. 2015/2016.

Komentari