Dan hitne medicinske pomoći obilježen u Višnjici

Objavljeno: 02.05.2015. 08:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Grad Lepoglava

Izvor: galerija-images/dan hitne visnjica 2015

Nacionalni dan hitne medicinske pomoći – 30. travnja, obilježen je u OŠ Izidora Poljaka u Višnjici, koju je tom prigodom posjetila ekipa hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Ivanec.

Liječnik Ivan Šitum, medicinski tehničar Davorin Cerovečki i vozač Božidar Črnila, učenicima, učiteljima i osoblju škole zorno su pojasnili što učiniti u prilici kad je unesrećenom potrebno pružiti hitnu medicinsku pomoć.

Uz pojašnjenje vezana za postupanje prilikom zvanja "hitne" i razgovora s dispečerom, članovi tima hitne medicinske pomoći pokazali su postupak reanimacije unesrećenog bez i uz pomoć defibrilatora.

- U Hrvatskoj se godišnje događa oko 9000 slučaja zastoja rada srca – upozorio je liječnik Ivan Šitum te dodao da svaki trenutak u kojem se ne pruža pomoć osobi koja je doživjela zastoj srca smanjuje njegove šanse za preživljavanje.

- Važno je, kao i u ovom slučaju, educirati ljude o tome što učiniti kada se nađu u situaciji da pomognu osobi koja je doživjela srčani zastoj. Važno je kontaktirati hitnu medicinsku pomoć i do njenog dolaska telefonom slijediti upute dispečera. Da bi hitna medicinska pomoć što brže stigla do unesrećenog važno je i da u prometu vozači poštuju naše prvenstvo prolaza i da nam svojim postupcima omoguće da što brže stignemo do željenog cilja – pojasnio je doktor Šitum ističući i važnost da u ustanovama poput škola postoje defibrilatori i osobe osposobljenje za njihovu uporabu.

- Želja nam je da do obilježavanja Dana hitne medicinske pomoći iduće godine, osiguramo da u školi bude jedan defibrilator. Naime, u Gradu Lepoglavi vodimo izuzetnu brigu o tome da građanima osiguramo što bolju zdravstvenu zaštitu. Potvrdili smo to i time što financiramo rad sektorskih ambulanti na gradskom području pa tako i ambulante u Višnjici. I današnja prezentacija je primjer kako se edukacijom i učenjem može nivo zdravstvene zaštite podići na jednu višu razinu – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić koji je u Višnjici sudjelovao u obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske pomoći.

U OŠ Izidora Poljaka za rad s defibrilatorom osposobljena je ravnateljica Slavica Cingesar, koja se nada da će višnjička škola dobiti jedan takav uređaj.

- Uvjerena sam da će Grad Lepoglava, koji je i dosad uvelike pomagao školi, osigurati da naša škola dobije i defibrilator – rekla je ravnateljica Slavica Cingesar.

{gallery}dan hitne visnjica 2015{/gallery}

Komentari