budi div

Danas se raznim učeničkim aktivnostima obilježava Dan intelektualnog vlasništva podržan od dogradonačelnice i dožupana

Objavljeno: 14.11.2017. 11:44

Zadnja izmjena: 14.11.2017. 12:11

Danas se u Kinu Gaj i prostorijama Gradske vijećnice od 9 do 15 sati obilježava Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade pod motom Budi kreatIVan, Budi inovatIVan, BUDI DIV što je početak niza događanja za djecu i mlade koja se tijekom idućih godina planiraju provoditi u Varaždinu, ali i diljem Republike Hrvatske, a nazočili su dogradonačelnica Sandra Malenica i dožupan Tomislav Paljak.

Cilj ovog događanja namijenjenog djeci i mladima je kroz igru i sadržaje namijenjene njihovom uzrastu kao što su predstava, video-clipovi, skečevi, dokumentarni filmovi, razgovori s mladim kreativcima i inovatorima educirati o važnosti kreativnosti i inovativnosti i potencijalu intelektualnog vlasništva te ih potaknuti na stvaranje, ali i upozoriti na potrebu poštivanja prava intelektualnog vlasništva drugih.

Na značaj ovog projekta osvrnula se i dogradonačelnica Sandra Malenica.

- Ponosni smo što smo drugi grad u Hrvatskoj koji je ugostio ovo događanje na kojem će 600 djece iz Varaždina sudjelovati na radionicama, predstavama i filmovima. Temelj razvoja 21. stoljeća je kreativnost i inovativnost koju mi u Gradu potičemo, npr. kroz Tehnološki park i Centar kreativnih industrija. Djecu trebamo od malena poticati na kreativno stvaranje jer ideje pokreću svijet, a naš najveći izvozni proizvod je znanje koje svi premalo cijenimo - rekla je Malenica.

Od županijskih predstavnika podršku projektu došao je dati i dožupan Tomislav Paljak koji je istaknuo važnost ideja i stvaralaštva za novo doba.

- Inovativnost je nafta 21. stoljeća, a u Europi 50% djece smatra da je prihvatljivo služiti se tuđim idejama i izumima što pokazuje da svijest o intelektualnom vlasništvu nije na zavidnoj razini, a to se može mijenjati samo edukacijom. Upravo je ovo način kojim se djeci pokazuje kako zaštititi vlastite ideje i poštivati tuđe. Inovativnost je nešto s čime možemo konkurirati i što nas može izdići iznad prosjeka - izjavio je Paljak.

 

Komentari