pročitajte

Nekoliko domaćih političara komentiralo je riječi dekanice FOI-ja

Problem je, dakako, u visini plaća u obrazovnom sektoru, koje ni izbliza nisu konkurentne plaćama informatičkog kadra u privatnom sektoru. FOI se posljednjih godina potpomaže financiranjem od projektnih aktivnosti, no, usprkos i tomu - natječaje često znaju raspisivati i po nekoliko puta bez ikakva uspjeha...
Objavljeno: 18.12.2021. 06:10

Zadnja izmjena: 18.12.2021. 08:41

Foto: Arhiva

Fakultet organizacije i informatike sve teže pronalazi i zadržava informatički nastavnički kadar, a rješenja za taj problem još uvijek nema ni izbliza.

Da je situacija zabrinjavajuća ponovno je istaknula dr. Nina Begičević Ređep, dekanica fakulteta, iskoristivši ovog tjedna nazočnost predstavnika Sveučilišta, te predstavnika državne i lokalne vlasti na svečanoj sjednici povodom Dana fakulteta.

- Iskoristila bih ovu priliku da zastanemo i zamislimo se nad brojkama: imamo 2.839 studenata i 148 djelatnika. To je malo, jako malo. Imat ćemo sve veći problem sa zapošljavanjem IT kadra. Tko će obrazovati naše studente za buduće tržište rada? – zapitala se Begičević Ređep.

Problem je, dakako, u visini plaća u obrazovnom sektoru, koje ni izbliza nisu konkurentne plaćama informatičkog kadra u privatnom sektoru. FOI se posljednjih godina potpomaže financiranjem od projektnih aktivnosti, no, usprkos i tomu - natječaje često znaju raspisivati i po nekoliko puta bez ikakva uspjeha.

O tome kako komentiraju ovaj problem i riječi dekanice, pitali smo neke od govornika na toj svečanosti: državnoga tajnika Tomislava Paljaka, saborskog zastupnika Damira Habijana i zamjenika gradonačelnika Varaždina Miroslava Markovića.

'Problem je sistemski'

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja

Državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak ističe da je problem naprosto – sistemski.

- Problem kakav ima FOI, imaju i sva druga visoka učilišta. To je šire pitanje plaća i koeficijenata u cjelokupnom obrazovanju. Kroz veće plaće trebalo bi se motivirati ljude da ulaze u sustav. To se, dakle, mora riješiti na strateškoj razini u kompletnom okviru podizanja standarda – kaže Paljak.

'Budućnost je hibridna nastava'

Damir Habijan, saborski zastupnik

Saborski zastupnik Damir Habijan sličnog je stava – da je riječ o problemu sistemske naravi. Kao jedno od rješenja Habijan pritom prepoznaje hibridni model održavanja nastave, kakav FOI već primjenjuje.

- Mislim da je to zapravo budućnost studiranja. Sigurno polovica studenata više neće biti fizički prisutna u samim dvoranama, nego u drugim gradovima i državama. Nije više pitanje broja studenata i zaposlenika, već na koji način će se ubuduće održavati nastava – kaže ovaj saborski zastupnik.

'O tome znam iz prve ruke'

Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Varaždina

Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković ističe osobno iskustvo, koje je potkrijepljuje riječi koje je ovih dana uputila dekanica.

- Dekanica je spomenula sedam tisuća kuna. O tome slučajno znam iz prve ruke, jer je moja kćer u Rijeci upisala doktorat i radi za plaću od sedam tisuća kuna. Da nema želju za dodatnim akademskim znanjem, u nekoj privatnoj tvrtci plaća bi joj bila dvostruko veća. Finska, primjerice, u obrazovni sustav „regrutira“ najbolje studente iz neke generacije studenata. Kod nas je obrnuto, a to je stvar države koja nažalost ne cijeni znanje – zaključuje Marković.

Problem imaju i privatnici

Bitku s informatičkim kadrom ne vodi samo FOI, nego i domaće IT tvrtke. Postoji zasada nepoznati broj freelancera koji iz vlastite kuće rade izravno za globalno tržište, a godišnje mogu prihodovati i do bruto 50 tisuća eura.

Komentari