županije i vojvodstva

U čemu je tajna uspjeha Poljske? O tome se informirala i naša delegacija na sastanku u poljskom Torunu

Objavljeno: 16.10.2017. 14:40

Zadnja izmjena: 16.10.2017. 14:40

Od prošle srijede do subote u poljskom gradu Torunu održan je VI. forum regija Poljske i Hrvatske. I dok mi imamo županije, Poljaci imaju vojvodstva na čijem su čelu maršaleki.

Uz brojne maršaleke i predstavnike naših županija iz Varaždinske županije sudjelovali su posebna savjetnica našeg župana Natalija Martinčević, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Slađana Miočić te Emil Tkalec, vanjski stručni suradnik AZRE. Martinčević je tijekom Foruma održala niz sastanaka sa kolegama iz drugih Županija, kao i sa predstavnicima Ministarstava, a posebno sa predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije o trenutnim projektima iz naše županije.

A ovo je ključ uspjeha Poljske

Cilj skupa bio je nastavak dosadašnje uspješne suradnje poljskih vojvodstava i hrvatskih županija koja traje od 2011. godine. Razmjena iskustava iz privlačenja sredstava iz EU fondova korak je do osiguranja ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Naime, Poljska je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije te putem njih povlači 70 posto novčanih sredstava iz europskih fondova.

Tijekom trajanja Foruma organizirani su razni paneli na teme poput Poslovni turizam kao čimbenik razvoja regije, Turističke uprave i njihova uloga u područnoj i regionalnoj samoupravi, Znanje kao pokretač regionalnog  turizma i gospodarstva. Također bilo je riječi i prekograničnoj suradnji i infrastrukturi kao i o modelu javno privatnog partnerstva. Osim navedenih otvorene su i druge vrlo važne teme kako za Hrvatsku, tako posebno za našu Županiju koja ima potencijala za razvoj i u turizmu i gospodarstvu.

Komentari