Ni med cvetjem ni pravice

Dioničari: "Zbog gradnje 'Svijeta kukaca' Parkovi ostaju bez dobiti" - Habuš: "Nema šanse!"

Objavljeno: 04.03.2016. 09:12

Zadnja izmjena: 04.03.2016. 10:47

Foto: Arhiva eVž

Na glavnoj Skupštini društva Parkovi d.d. održanoj u ponedjeljak, između ostaloga odlučivalo se o davanju prava građenja Gradu Varaždinu na građevinskoj čestici koja je u vlasništvu spomenute komunalne tvrtke, na kojoj bi se trebao izgraditi osebujni “Tematski park – svijet kukaca“...

Kako doznajemo od Denisa Fudurića, jednog od suvlasnika Parkova, davanje prava građenja na čestici koju Parkovi trenutno koriste u komercijalne svrhe (na njoj je lociran rasadnik s kontejnerskom proizvodnjom i vrtni centar, op.a.), bila je jedina sporna točka dnevnog reda.

Naime, Fudurić navodi kako Grad Varaždin za pravo građenja neće Parkovima plaćati fiksnu naknadu, kao što je to uobičajeno, “već će Parkovi imati pravo samo na udio u dobiti iz projekta“.

Projekt dobar za Grad – štetan za Parkove“

- Ne sporim Gradu Varaždinu pravo da sa svojom imovinom raspolaže prema svom nahođenju, međutim, u Parkovima d.d. ja sam 20 postotni dioničar. Niti kao drugom najvećem dioničaru, niti kao članu Nadzornog odbora, nisu mi podastrijete nikakve činjenice, brojevi ili pak projekcije koje govore o tome što ulazak u ovakav projekt znači za Parkove – ističe Fudurić te dodaje da će “Parkovi nedvojbeno ostati bez dijela prihoda koje su ostvarivali na predmetnoj parceli“.

U ovom trenutku, naglašava, nepoznato mu je što će biti sa ljudima koji tamo rade, kolika je očekivana dobit tog projekta i što će se dogoditi ukoliko se ona neće ostvarivati.

- Ne dvojim da je ovakav projekt dobar za Grad, no čini mi se da je štetan za Parkove. Pored toga, mislim da postoji mogućnost određenih negativnih poreznih implikacija, te ću stoga poduzeti sve što je u mojoj moći da se sudjelovanje Parkova d.d. u ovom projektu temeljito preispita – ustvrdio je Fudurić koji smatra da je povoljnije rješenje bilo “iznajmljivanje parcele koja se nalazi u blizini Konzuma u Ulici Gustava Krkleca.

Dovedeni pred gotov čin

Izjavio je i kako će osim Parkova za novac ostati prikraćen državni proračun.

- Kada bi Parkovi česticu iznajmili, plaćao bi se porez na dodanu vrijednost, a ovako to nije slučaj. Još gore, Nadzorni odbor je dobio dobio samo informaciju o projektu i nije imao stav oko svega uoči Skupštine dioničara. Time smo dovedeni pred gotov čin od strane Grada Varaždina koji posjeduje 80 posto dionica – zaključio je Fudurić.

No, njegove je navode demantirao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji naglašava da “dosad ništa nije napravljeno bez konzultacija s direktorom i Upravom Parkova“.

- Gradsko vijeće je donijelo odluku da se odobri pravo građenja na spomenutoj čestici s točno određenim uvjetima. Procijenjeno je da bi se oko 18 posto ostvarene dobiti od djelatnosti u “Tematskom parku – svijet kukaca“ uplaćivalo na račun Parkova.

To je sasvim korektno jer će upravo parkovi upravljati većim dijelom objekta i nikakvog otpuštanja radnika neće biti – naglasio je Habuš dodavši kako će Grad daleko više dobiti s Tematskim parkom, nego s postojećim rasadnikom.

Naplata za razgled groblja i entomološke zbirke

Projekt je, ističe, atraktivan za građane i nemjerljiv sa zgradom bivšeg Mercatora.

- Riječ je o kulturnom i turističkom objektu u kojeg će se obavezno izmjestiti zbirka kukaca iz palače Herzer. Naime, u spomenutom muzejskom prostoru izloženo je svega 10 posto fundusa radi skučenog prostora. U novom prostoru moči će se adekvatno prezentirati uz dodatak “živog svijeta kukaca“ – rekao je Habuš.

Inače, idejni začetnici projekta promišljali su o lokaciji za smještaj Tematskog parka i presudno je bilo saznanje da oko 70.000 posjetitelja svake godine obiđe varaždinsko groblje, bez da im se to naplati.

- Projekt će omogućiti da ih tijekom posjeta usmjerimo da obiđu još jednu atraktivnu lokaciju, ali uz obaveznu kupnju ulaznica. Nema šanse da se tu ne ostvari dobit  – pojasnio je Habuš.

Otvaraju se nova radna mjesta

Na njega se nadovezao Marin Bašić, direktor Parkova, ustvrdivši kako itekako brinu o svojim zaposlenicima i kontinuitetu rasadničarske proizvodnje.

- Kontejnersku proizvodnju preselit ćemo na obližnje površine koje će time dobiti novu funkciju. Postojeći vrtni centar nastavit će djelovati u sklopu Tematskog parka čime će se osigurati još veća posjećenost potencijalnih kupaca naših proizvoda iz vrtlarije. Parkovi ovim projektom koji će se realizirati na 25.000 m2 zemljišta mogu mnogo toga dobiti i otvorit će se nova radna mjesta – rekao je Bašić.    

Komentari