novosti

Djelatnicima u Gradu Varaždinu i gradskim ustanovama slijedi povećanje plaće, evo detalja

Objavljeno: 11.11.2022. 12:37

Zadnja izmjena: 11.11.2022. 12:40

Grad Varaždin je u postupku pregovaranja o novim kolektivnim ugovorima sa sindikatima koji predstavljaju djelatnike u javnim ustanovama i u lokalnoj samoupravi, odnosno gradskoj upravi dogovorio najvažnije, ključne elemente koji se tiču povećanja plaća.

Svi djelatnici mogu očekivati povećanje plaća jer su u prijedlogu proračuna za 2023. godinu predviđena potrebna sredstva. Osnovica za izračun plaća bit će svima povećana za 6 posto, a također će svi djelatnici dobivati 65 eura mjesečno dodatak za prehranu. Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj komentirao je najvažnije novosti koje su rezultat pregovaranja sa sindikatima i bitan preduvjet za konačno potpisivanje kolektivnih ugovora:  

- Riječ je zapravo o svojevrsnoj socijalnoj mjeri kojom ćemo postići to da oni sa nižim primanjima dobiju u konačnici razmjerno veće povećanje. Taj dodatak za prehranu od 65 eura, u postotnom povećanju je veći upravo za djelatnike koji imaju sada najmanja primanja - poručuju iz Grada Varaždina. 

Najveće povećanje plaća od 15 do 20 posto, odnosno neto primanja imat će djelatnici dječjih vrtića kojima su se uz osnovicu također korigirali i koeficijenti za izračun plaća i to po prvi puta u povijesti. Praktično gledajući, odgajateljice s višom stručnom spremom dobit će 17 posto veća neto primanja, a one s visokom spremom  do 21 posto.

Također, u knjižnici će djelatnici dobiti veće plaće i to u rasponu od 10 posto za diplomiranog knjižničara do oko 16 posto za čistačicu u knjižnici. Veće plaće mogu za oko 10 posto očekivati i naši vatrogasci, te ostali proračunski korisnici među kojima su i djelatnici gradske uprave kojima osnovica za obračun plaće, kao i svima ostalima, raste za 6 posto.

Komentari