Dočekali Staru godinu i trčali "rikverčnu" utrku

Objavljeno: 31.12.2010. 11:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Dok se većina varaždinaca sprema za doček Nove godine, članovi varaždinskog Društva Knaput svoju su "feštu" već odradili. Knaputari su naime uz pjesmu, ples, jelo, piće i atletska događanja dočekali – Staru godinu!

Tradicija je to koja traje već dugih 13 godina. Sve je počelo spontano s ciljem da se obilježi ono što je bilo u protekloj godini.

- Bezveze je slaviti nešto što je unaprijed i nešto što tek dolazi. Pa tko zna kakva će nam biti Nova godina. Za ovu znamo kakva je bila i imamo ju razloga slaviti. Zato smo se odlučili dočekati Staru godinu i proslaviti sve ono lijepo što nam se dogodilo u tekućoj godini – istaknuli su "knaputari".

Prvih nekoliko godina Staru su dočekivali samo muški "knaputari", a kasnije su im se pridružile i žene. No, predsjednik Društva Knaput Dražen Vidman istaknuo je da muški članovi društva vrše veliki pritisak na njega da ukine "čudno druženje sa ženama za vrijeme dočeka Stare godine".

- Ne bih se usudio reći da je bez žena bilo bolje, ali bilo je drugačije. Muški knaputari vrše pritisak da se druženje s ženama ukine ali to će biti jako teško jer se ženama doček Stare godine jako sviđa i stalno nas ispituju kad je novi doček. - istaknuo je Vidman.

Drugu godinu za redom "knaputari" su točno u ponoć trčali i Starogodišnju "rikverčnu" utrku. Zadnji je to atletski događaj godine koji je poseban po tome da sudionici stazu trče unatrag, a pobjednik je onaj kojeg odredi sudac. Zbog takvog sustava natjecanja pritisak na jednog jedinog suca je ogroman, a ima tu i raznoraznih zakulisnih igara na šanku. No, nitko se ne žali na ishod pobjednika jer knaputari njeguju običaj da pobjednik utrke donosi medalje, a ne prima ih.


Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Komentari