epilog za radnike

DOGOVOR NAPISMENO Evo koliko iznose otpremine zaposlenika Aqutehnike...

Objavljeno: 28.03.2018. 09:13

Zadnja izmjena: 28.03.2018. 10:25

Foto: Arhiva

U utorak 27. ožujka zaposlenicima Aquatehnike isplaćena je plaća za veljaču ove godine, a ovih dana, kako doznajemo, gotovo svi zaposlenici potpisali su i sporazumni raskid ugovora o radu i otpreminu.

Naime, prema informacijama kojima raspolažemo, upravo to je epilog dogovora između uprave tvrtke matice Aquatehnike, Varkoma, te sindikata i radničkog vijeća Aquatehnike. Plaća za veljaču isplaćena je pozajmicom Varkoma Aquatehnici od oko 800 tisuća kuna, što je način na koji će se isplatiti i plaće za ožujak i dio travnja (12 dana), što će također biti pozajmica od oko još 1,1 milijun kuna.  Sporazumni raskid ugovora o radu, kako doznajemo, potpisali su svi osim četvorice zaposlenika (koji će ostati na poslu do sredine srpnja), a iznosi otpremnine biti će i do 102 tisuće kuna, odnosno u prosjeku cca. 43 tisuće kuna. Sveukupno će, naime, otpremnine iznositi 3,2 milijuna kuna, a pribroje li se tome sve isplate plaća do srpnja, proizlazi da će zbrinjavanje zaposlenika tvrtku maticu Aqatehnike, Varkom, stajati 5,2 milijuna kuna.

Otpremine su, pak, određene na način da pojedinačno iznose 1/3 plaće za svaku godinu provedenu u sustavu Varkoma sve još dodatno uvećano za 40%. Četvorica zaposlenika koja nisu potpisala sporazumni raskid ugovora, ostaju u tvrtci najkasnije do 31. srpnja ove godine, nakon čega će i oni dobiti otpremine, ali bez dodatnog uvećanja. U skladu s Planom restrukturiranja kojega je objavio Trgovački sud u Varaždinu, plan nove uprave Varkoma je u 100-postotnom iznosu isplatiti sve zaposlenike i vjerovnike, a onda promijeniti djelatnost poduzeća (iznajmljivati  prostore i opremu), kako bi na taj način bivša građevinska tvrtka kraj sljedeće godine dočekala u plusu.. Cjelokupni proces restrukturiranja Varkom će koštati nešto više od 10 milijuna kuna. Podsjetimo, prema u istom dokumentu objavljenim podacima, tvrtci su presudili visoki troškovi poslovanja i nekonkurentnost, a ove godine novougovorenih poslova nije ni bilo...

Komentari