pojavilo se niz pitanja i dvojbi

Čehokov zamjenik: 'Glavni cilj naše akcije je dokazati da se bale mogu zbrinuti - dvostruko jeftinije'

Objavljeno: 11.08.2017. 09:10

Zadnja izmjena: 11.08.2017. 09:19

Foto: Arhiva

Nakon objavljivanja informacije da je počeo odvoz bala s deponija u Brezju, pojavila su se brojna dodatna pitanja u javnosti. I dok nitko nije sporio kako je dobro krenuti u rješavanje ovog problema - makar s 3 od 120 tisuća tona bala - javile su se i dvojbe o zakonitosti i legitimitetu cijelog postupka kojeg će prema posljednjim informacijama provjeravati i inspekcijski nadzor.

Stoga smo postavili pitanja dogradonačelniku Zlatanu Avaru i ovdje u skraćenom obliku nabrajamo ključna objašnjenja koja nam je pružio.

  • Radi se o sveukupno 5000 tona baliranog otpada od kojih se nekih 3700 tona mora ukloniti do kraja ove godine, jer tada ističe dozvola za otpad s klasifikacijom 19-12-99.
  • Prava težina otpada tek se treba utvrditi, jer je dio težine - možda i nekih 20% - izgubljen isparavanjem i ispiranjem tijekom proteklog vremena.
  • Pitanje rješavanja ovog otpada je u nadležnosti Varkoma, jer je to otpad koji je i nastao Varkomovim djelovanjem. Stoga, prema Avarovim riječima nije potrebna izvanredna sjednica Gradskog vijeća, niti je pitanje sadašnjeg odvoza bala uopće u njegovoj nadležnosti.
  • Započela je prva faza od nekih 700 tona otpada. Varkom je putem jednostavne nabave odredio odlagališta u koja će se poslati otpad. Odabrana su ona odlagališta koja imaju zakonsko pravo da prihvate takav otpad. Imena odlagališta poslovna su tajna Varkoma, kaže Avar.
  • Cijena po kojoj se otpad sada uklanja je oko 380 kn po toni. Cijena odvoza otpada preko sadašnjeg koncesionara, prema Avarovim riječima bila bi 750 kn po toni.
  • S bala se prvo skida zaštitna folija - koja će se zasebno riješiti - tako da se, strogo govoreći, više i ne radi o baliranom otpadu. To je u skladu s dopisom Bioinstituta iz Zagreba.

Gradska vlast, zaključuje Avar, ovom akcijom želi polučiti dvostruki učinak: pokazati da je problem moguće riješiti i uz to potvrditi da ga je moguće riješiti po dvostruko nižoj cijeni.

Kronologija:

>>Čehok prvo dao naslutiti, a danas potvrdio da razmišlja o promjeni koncesionara za svježi otpad

>>Habijan optimističan, Martinčević i Patafta htjeli bi više informiranosti

>>Habuš susretljivo o odvozu bala: 'Dao Bog da se riješi', Štromar opet živčan: 'Zajebavate!'

>>eTV: Čehok o odvozu bala: 'Nismo htjeli početi sa slikanjem - sve će biti gotovo u roku od 2 godine'

>>eTV|FOTO: EKSKLUZIVNE SNIMKE Već 23 dana šleperi Aquatehnike odvoze bale iz Brezja!

 

 

Komentari