industrijska zona

Bilić: Nismo dobili nijedno zemljište jer država nema razumijevanja za investitore

Objavljeno: 27.03.2022. 08:40

Zadnja izmjena: 27.03.2022. 08:40

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić na nedavnoj je sjednici pohvalio suradnju s Varaždinskom županijom kada je riječ o projektima obnovljivih izvora energije i održive poljoprivredne proizvodnje, no pritom je istaknuo kako se "u vezi toga stalno hrvaju s državnom administracijom".

Grad Ludbreg je i prije aktualne energetske krize nastojao krenuti u smjeru tzv. "zelene tranzicije" koja se odnosi na energetsku neovisnost i održivu prehranu, a Bilić kaže kako je jedan od problema s kojim se u takvim projektima susreću darovanje zemljišta od strane države. 

- Grad Ludbreg je u specifičnoj situaciji. Dosad, razvoj naših industrijskih zona je bio isključivo na Gradu. Dakle, mi nismo ni u jednom trenutku dobili nikakvo zemljište, ni kvadratni metar zemljišta za industrijske zone. Jedino darovanje koje smo uspjeli dobiti je darovanje Otoka mladosti kao jednog očuvanog prirodnog dijela grada. Sva zemljišta koja naši gospodarstvenici danas koriste su otkupljena od naših sugrađana. Dok su se susjedni gradovi i gradovi u Republici Hrvatskoj nadobivali stotine hektara zemljišta od države za industrijske zone. 

'Na darovanim zemljištima ne mislimo uzgajati kukuruz'

Razlog tome je, kaže - nepoznat, no naglašava kako su gradovi Garešnica i Prelog dobili zemljišta za industrijsku zonu, a koja sad "zjape prazna".

- Sad kad imamo i potrebe gospodarstvenika i kad tražimo darovanje zemljišta za razvoj prehrambene industrije u Apatiji, to stoji. Kad tražimo za energetske projekte, to stoji. Kad tražimo za nove industrijske pogone, to sve stoji. Jednostavno nikako ne uspijevamo pronaći put da se ta priča zapravo ubrza jer mi kad govorimo i kad imamo potrebu za zemljištem, ne mislimo uzgajati kukuruz na njemu nego imamo konkretne interese i konkretna pisma namjere koja smo priložili svaki put uz zahtjeve za darovanje, ništa se ne događa.

'Ministarstvo nema razumijevanja za investitore'

Za prostore Glazbene škole u Ludbregu Grad plaća najam, kao i za Udrugu Ludbreško Sunce, ali i druge prostore koji su iz tog razloga prazni, a mogli bi se koristiti za rad organizacija. Grad ima razumijevanja i za investitore, no kako kaže Bilić, ministarstvo ga nema.

- Kada dođete u neko ministarstvo, svo to razumijevanje negdje skrene i ne prolazi kroz vrata ministarstva. To su dugotrajne procedure, dugotrajna sumnjičenja da ćete zloupotrijebiti to zemljište, kakvih je naravno primjera bilo u povijesti. Imate hrpu tih industrijskih zona po Hrvatskoj koje čak imaju i javnu rasvjetu koja svijetli puževima, ježevima i drugim divljim životinjama, a zapravo nema neke gospodarske svrhe. Tamo gdje bi mogle imati gospodarsku svrhu, nailazimo na probleme.

 

Komentari