otvoreno pitanje

eTV - Dubravko Bilić: 'Ovo je tragedija'

Intermodalni centar kojeg spominje Bilić, prema njegovim riječima, spojio bi se na autocestu, Podravsku magistralu i mrežu željeznica prema Međimurju i Podravini. Trenutnu situaciju naziva "tragičnom"...
Objavljeno: 30.03.2024. 08:34

Zadnja izmjena: 30.03.2024. 08:34

Modernizacija željeznica tema je koja se provlači već godinama, a osobito na području sjevera Hrvatske, gdje je predmet rasprave više političkih aktera koji proklamiraju bolju povezanost sa Zagrebom. Da je to važno, smatra i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Osim što je to bitno za putnički prijevoz, kaže Bilić, bitno je za teretni prijevoz. Jednu situaciju pritom naziva - tragičnom.

- Tragedija je da ludbreške firme kamionima iz riječke ili splitske luke dostavljaju robu i šalju dalje gotove proizvode kamionima. Imaju ogromnu emisiju CO2, opterećuju ceste, a pruge su nam prazne. Zato je ideja bila da se na sjeveru napravi jedan veliki intermodalni logistički centar koji bi imao smislia jer već sad mali Ludbreg je jedan od najopterećenijih teretnih kolodvora u Hrvatskoj.

Međunarodni koridori

Intermodalni centar kojeg spominje Bilić, prema njegovim riječima, spojio bi se na autocestu, Podravsku magistralu i mrežu željeznica prema Međimurju i Podravini.

- U ovom dijelu prema baltičkom koridoru, jer malo ljudi zna da kroz Sloveniju, Lendavu prolazi baltički koridor koji vodi u luku Koper, a kroz Koprivnicu prolazi mediteranski koridor koji vodi prema luci Rijeka. To su dvije žile kucavice željezničkog prometa. Bilo bi interesantno kad bi ovaj dio između te dvije žile kucavice zapravo poslužio kao jedna spona i mjesto koje bi moglo služiti kao nekakva intermodalna logistička podrška – objašnjava.

Komentari