INTTEREG Program

Dubravko Bilić potpisao sporazume o partnerstvu za dva vrijedna projekta

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.06.2017. 12:33

Zadnja izmjena: 13.06.2017. 12:52

Grad Ludbreg nastupa u svojstvu vodećeg partnera u okvirima dva projekta koji su bili prijavljeni na program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Radi se o projektu „Development of strategic cross-border cooperation between Letenye, Ludbreg and Prelog – DESCO“ te o projektu „Ecological Smart and Sustainable Cities- EcoSmartCities“.  

Projektom DESCO razvit će se nova e-platforma na kojoj će se nalaziti baza različitih dionika, kroz projekt će biti razrađene različite metodologije za razvoj poduzetništva, pametnih gradova, informacijsko – komunikacijskih tehnologija, održivi razvoj te kako razviti projektne ideje, izraditi prijavne obrasce te implementirati zajednički projekt. Ukratko, radi se o projektu preko kojeg će se razviti sustav povezivanja i umrežavanja svih dionika u prekograničnom području sa ciljem povećanja broja planiranih i implementiranih prekograničnih inicijativa.

Projekt EcoSmartCities odnosi se na uspostavu modernog sustava gospodarenja otpadom koji obuhvaća opremanje podzemnim kontejnerima povezanog s naprednim softverom za praćenje popunjenosti otpadom pomoću mobilnih aplikacija, čime se postiže vremenska učinkovitost, smanjuju troškovi prijevoza te osigurava učinkovito upravljanje ljudskim resursima. Aktivnosti projekta usmjerene na osnaživanje kapaciteta svih dionika uključenih u sustave gospodarenja otpadom te izradu planova i priručnika koji će svim ključnim dionicima pružiti smjernice za učinkovito gospodarenje otpadom prema najnovijim europskim trendovima. Grad Ludbreg je vodeći partner, dok je partner na projektu Grad Zalaegerszeg Megyei Jogu.

- Potpisivanjem ova dva Sporazuma o partnerstvu napravili smo zadnji korak u procesu zadovoljavanja uvjeta. Slijedeća stavka jest potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva i započinjanje implementacije projektnih aktivnosti. Ciljevi Europske teritorijalne suradnje između ostalog su stvaranje zajedničkog identiteta, integriranog fizičkog prostora, uravnoteženog razvoja i poboljšanje politika i bolje funkcioniranje upravljačkih struktura. Kako bi postigli ove ciljeve, programi prekogranične suradnje prepoznaju zajedničke probleme u pograničnim regijama, te određuju mjere za suočavanje s njima. Ovime smo još jedanput dokazali usmjerenost Grada Ludbrega ka europskim projektima i oslanjanje na vlastite snage koje su marljivo odradile sve pripreme. – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Komentari