reforma vrijedna milijardu kuna

VELIKI POTEZ: Vinica postaje regionalni Centar kompetencija, što uključuje i obnovu arboretuma?

Objavljeno: 13.12.2017. 17:09

Zadnja izmjena: 13.12.2017. 22:27

Već smo izvjestili o najbitinijim strateškim koracima koji su se dogovarali na sastanku u Županiji po pitanju radikalne reforme strukovnih škola. No, na sastanku na kojem su nazočili župan Čačić, pomoćnik ministrice obrazovanja Prskalo, pročelnik za prosvjetu Huđek te ravnatelji srednjih škola i predstavnici Obrtničke komore govorilo se o još jednoj velikoj ideji, a nadamo se i realizaciji te ideje. To je osnivanje Centra kompetencija u Vinici što je već ranije najavljeno, no evo malo više detalja... 

Naime, među brojnim problemima i idejama koje bi mogle riješiti probleme koji se gnijezde u strukovnim školama, iskače jedna inovativna i napredna ideja, a to je osnivanje Centra kompetencija u Vinici. Centri izvrsnosti su nam već poznati, no Centar kompetencija u kojem bi u velikoj mjeri bila zastupljena praktična nastava i suradnja s poslodavcima je novost za županiju i potreban potez koji bi mogao riješiti velike probleme obrazovanja u strukovnim školama. 

Smještaj Centra u Vinici bilo bi od velike važnosti za sprječavanje daljnjeg i rapidnog propadanja izuzetno vrijednog kompleksa kulturne baštine u Opeci jer bi se, kako je rečeno, zbog potreba Centra krenulo i u obnovu dvorca i arboretuma čime bi ovaj značajan kompleks parkovne i arhitektonske baštine konačno dobio zaslužujuću revitalizaciju i prenamjenu. Osim toga, to bi zaista bio revolucionaran poduhvat za hrvatske razmjere poimanja suvremenog strukovnog obrazovanja.

Centar kompetencija u Vinici 

Upravo je to ključna stavka izmjene Zakona za srednje škole koje će se fizički i metodološki pretvarati u regionalne centre kompetencija gdje će svaka županija kao osnivač moći predložiti jednu školu kao budući centar kompetencija, što bi u ovom slučaju bio Centar kompetencija za hortikuluturu smješten u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" u Marčanu.

Centar bi, prema iznesenim idejama na sastanku, bio baza koja bi okupljala različita područja kao što je obrazovanje učenika i odraslih, gospodarske djelatnosti, poljoprivredu, turizam i sve ostalo što se može uklopiti u centar, a tu je naravno i smještaj za učenike. 

U prvoj fazi reforma bi se usmjerila na (pod)sektore kao što je turizam i ugostiteljstvo, strojarstvo, elektrotehnika, informacijske i komunikacijske tehnologije, poljoprivreda i zdravstvo, a sam centar omogućio bi novu i naprednu opremu i uvjete u školama koji su se u praksi europskih država pokazali uspješnim u podizanju atraktivnosti strukovnog obrazovanja kod učenika.

To je bitna stavka, ukoliko uzmemo u obzir da kod nas strukovne škole upisuje 70% učenika koji još uvijek rade po zastarjelom programu, koji očito ne funkcionira kako bi trebao, a ujedno je to i prva reforma strukovnog obrazovanja vrijedna milijardu kuna od kojih je 85% osigurano iz EU fondova i koja uključuje sve županije pa tako i našu.  

Komentari