Ekonomski institut: Varaždinci znaju s novcem, ali ne zarađuju ni za osnovno (i još 4 naše navike)

Objavljeno: 06.10.2015. 11:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

U svijetlu prošlogodišnjih događaja koji su šokirali varaždinsku i širu javnost, a prema kojima većina srednjoškolaca naše zemlje ne posjeduje osnovno znanje o političkom sustavu naše zemlje pa čak ni imena ključnih ljudi koju ju vode, odlučili smo provjeriti kakva je, s druge strane, financijska pismenost građana, napose na području Varaždinske županije.

Rezultati istraživanja koje je provela dr. Maja Vehovec, znanstvena savjetnica sa Ekonomskog instituta u Zagrebu pokazali su kako financijsko obrazovanje varira s obzirom na regije, da su muškarci pismeniji od žena jednako kao i stariji građani, da su slabije rezultate postigle osobe sa malim primanjima i nižim obrazovanjem, ali i da Varaždin, odnosno područje Varaždinske županije ne mora brinuti o svojoj financijskoj budućnosti. Evo zašto:

1. Zagorci bolji ali...

Ukupan zaključak istraživanja koje je obuhvaćalo 900 ispitanika iz tri regije u državi jest da su kontinentalci sa našeg područja ipak bolji u financijama u odnosu na Dalmatince ili Slavonce. Upitnikom istraživanja proučavalo se znanje ispitanika, njihovi stavovi i uvjerenja te ponašanja i namjere.

2. Dalmatinci rastrošni, nas muče kamate

Što se znanja tiče, građani našeg područja imaju poteškoća u izračunu godišnjih kamata ali je ipak većina njih odgovorila točno na preko 70% postavljenih pitanja. Drugi dio istraživanja odnosi se na (ne)odgovorno upravljanje novcem gdje su se Dalmatinci pokazali najrastrošnijima koji ne vide prevelike prednosti u štednji već smatraju kako je novac stvoren da bi se trošio.

3. Ne zarađujemo ni za osnovno

Posljednje, segment o ponašanju i namjerama ispitanika zapravo je rezultirao i najlošijim podacima prema kojima više od polovine ispitanika bez obzira na dob ili regiju, iako pažljivo biraju i razmatraju ponudu financijskih proizvoda na tržištu (npr. krediti ili police osiguranja), u posljednjih 12 mjeseci barem jednom nije ostvarila dohodak potreban za podmirenje osnovnih životnih troškova.

4. Neodgovorno se zadužujemo i volimo rasprodaje

Uz to, neodgovorni su pri vođenju evidencije o svojim izdacima, spremni su zadužiti se zbog obrazovanja ali i zbog akcijskih cijena u dućanima iako je stvarno stanje drugačije i pokazuje kako se većina ispitanika već sada zadužila, uglavnom zbog podmirenja redovnih računa i potrošnje.

5. Mjesta za naročitu zabrinost nema

Kao što je ranije rečeno, dobiveni podaci u najmanju su ruku iznenađujući, posebice ako se u obzir uzme financijsko znanje građana zemlje koju karakterizira kolektivno iskustvo sa kreditima u „švicarcima“. Utješna je činjenica kako se naš dio Hrvatske ipak ne mora suviše brinuti o financijskim aspektima budući da je u globalu pokazan odgovoran i zdrav odnos ka novcu, no uvijek postoji prostor za napredak stoga savjetujemo pažljivu kupovinu po povoljnim cijenama i čitanje sitnih slova prilikom potpisivanja ugovora za novo zaduženje.

Komentari