aktualni sat

Nagoditi se ili ne? - rasprava o izgubljenom sporu teškom 30 milijuna kuna

Središnja točka današnjeg aktualnog sata bilo je pitanje nagodbe između Grada Varaždina i tvrtke Ekos Holding, a vezano uz provomoćnu presudu prema kojoj je spomenutoj tvrtci Grad Varaždin dužan isplatiti 30 milijuna kuna, dok se tvrtka spremna nagoditi na iznos od 26 milijuna. Presudu je donio Trgovački sud u Varaždin 18. lipnja, a odnosi se na kupnju zemljišta za POS izgradnju u Ulici Vilka Novaka...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.07.2019. 15:32

Zadnja izmjena: 15.07.2019. 16:11

Foto: Luka Šalamun

Središnja točka današnjeg aktualnog sata bilo je pitanje nagodbe između Grada Varaždina i tvrtke Ekos Holding, a vezano uz provomoćnu presudu prema kojoj je spomenutoj tvrtci Grad Varaždin dužan isplatiti 30 milijuna kuna, dok se tvrtka spremna nagoditi na iznos od 26 milijuna. Presudu je donio Trgovački sud u Varaždin 18. lipnja, a odnosi se na kupnju zemljišta za POS izgradnju u Ulici Vilka Novaka...

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan oglasio se još jučer navečer glede spomenute nagodbe, poručivši kako Gradski odbor HDZ-a neće podržati prijedlog nagodbe ni "pod cijenu pokretanja ovrhe nad proračunom grada", te predlažu da svaka strana snosi svoje troškove, a Ekos se odrekne i kamata. Neven Bosilj postavio je pitanje gradonačelniku zašto nije uložio žalbu, a najduže elaboriranje potom su imali Davor Patafta i gradonačelnik Čehok.

"I dalje ide kamata"

- Ne znam je li vijeće svjesno instituta pravomoćnosti? Kada je presuda pravomoćna, onda je obveza Grada platiti, a od predsjednika Gradskog vijeća čujemo – "neka si sami uzmu novce s računa". To nije obveza tih ljudi, oni novce mogu skinuti za mjesec ili godinu dana, a ide im kamata od 8,54 posto – rekao je Patafta, dodajući da se na taj način do danas nakupilo 12 milijuna kuna troškova.

- Moje je pitanje: misli li to Grad platiti i kada? Hoćemo li iskoristiti popust koji nudi druga strana ili ćemo platiti pet milijuna više? Kontradiktorno je da predsjednik Gradskog vijeća kaže "mi ne želimo popust“. Ovo su preozbilje stvari. Hoće li nam da godišnji odmor doći vijest da je Grad blokiran? Apeliram da se to razjasni – zaključio je Patafta.

I gradski vijećnik Mario Lešina zatražio je više informacija o cijeloj stvari, a tijekom obraćanja gradonačelnika Čehoka – vijećnicima su podijeljene kopije pravomoćne presude...

"Habuš prestao plaćati i počeo tužiti"

- To je proces koji je započeo Habuš bez odluke Vijeća, čak suprotno odluci Vijeća, prema jednostavnom principu – "sve za što je Čehok tužen, možemo dobiti presude". Postoje zapisnici u kojima se kaže da sve odmah treba prestati plaćati i početi tužiti, međutim – sudovi donose presude – riječi su kojima je situaciju obrazložio Čehok.

Odgovorio je i na pitanje zašto se Grad nije žalio na presudu – Odvjetnik Grada procijenio je da ćemo spor izgubiti i prema tome smo zaključili da žalba nema financijskog opravdanja. Niti sam započeo taj proces niti ga nadzirao niti se želim miješati u mišljenje odvjetnika. Nisam neozbiljan da platim odvjetnike milijun eura kao bivša vlast, a ne mogu napraviti niti kazneno djelo i dopustiti ovrhu na 30 milijuna kuna, ako Ekos svojom ponudom pristaje na 26 milijuna – rekao je između ostaloga Čehok.

"Što u slučaju ovrhe?"

Njegovim odgovorom nisu bili zadovoljni ni Bosilj ni Lešina ni Patafta. Bosilj je izrazio stav kako je trebalo biti sazvano Gradsko vijeće – Prošao je rok za žalbu, a ovdje se radi o 30 milijuna kuna. Donijeli ste odluku bez da ste se konzultirali s Gradskim vijećem - rekao je Bosilj, dok je Lešina zatražio pisani odgovor što će se učiniti ako vjerovnik "postupi prema pozivu predsjednika Gradskog vijeća",  a Patafta traži napismeno podatke odvjetničkih troškova Grada i JUGS-a konkretno za taj spor.

- Ovo je krajnja konzekvencija plodova otrovne voćke koju je netko posijao u ovom gradu. Nema nikakve mogućnosti da me netko natjera na kazneno djelo. Potrošeni su basnoslovni novci na odvjetnike samo u ovom slučaju, a ni jedan spor bivša vlast nije dobila. To je isto kao da Vlada prestane plaćati jamstva za brodogradilišta. Presuda je više nego jasna, nemojmo biti neozbiljni – zaključio je Čehok i dao naslutiti da vlast razmišlja o postupcima za pokretanje pitanja odgovornosti u više slučajeva...

 

Komentari