Elektronička osobna iskaznica koštat će nas 80 kuna, a po užurbanom postupku 500

Objavljeno: 10.06.2015. 19:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Od ovog ponedjeljka na snazi je novi Zakon o osobnim iskaznicama, a u svega dva dana predano je gotovo pet tisuća zahtjeva za novom elektroničkom osobnom iskaznicom.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je u Zagrebu predstavio novu elektorničku osobnu iskaznicu te iznio detaljne podatke tko sve ima pravo na osobnu iskaznicu, koliko će nas koštati i koji su rokovi za izdavanje nove osobne.

Na novu osobnu iskaznicu imaju pravo svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovom prebivalištu van Hrvatske.

Za djecu do pet godina starosti, nova će elektronička iskaznica stajati 60 kuna, za djecu stariju od 5 godina i punoljetne osobe iskaznica će stajati 79,50 kuna, a za građane s navršenih 65 godina čije iskaznice neće sadržavati certifikate, iskaznice će stajati 49,50 kuna.

Ako će netko iskaznicu tražiti u ubrzanom postupku u roku do deset dana, iskaznica će ga stajati 195 kuna dok će u užurbanom postupku, što znači izdavanje iskaznice u roku do tri dana, taj postupak stajati 500 kuna.

- U prva dva dana novog zakona o osobnim iskaznicama, predano je 4702 zahtjeva za novu elektroničku iskaznicu i sad je to najsigurniji način ulaska u sustav e-građani - rekao je na današnjem predstavljanju nove e-osobne iskaznice ministar Ranko Ostojić, prenosi Poslovni.hr.

Komentari