izmjena zakona?

eTV ANKETA: Što ako zabrane pušenje na terasama? Pročitajte i mišljenje struke

Objavljeno: 25.10.2016. 11:49

Zadnja izmjena: 25.10.2016. 12:47

Foto: Sonja Ognjenović/Arhiva

Najava izmjene Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda, o kojoj se već nekoliko dana govori putem medija, mnoge je zatekla, a pogotovo ugostitelje. Izmjenom, Vlada planira lokalnim jedinicama dopustiti da proizvoljno određuju nepušačke zone kojima mogu cijele trgove, ulice i prostore uz razne javne objekte proglasiti zonama bez cigareta.

Zabrana pušenja može se tako odnositi i na terase ugostiteljskih objekata. O tome smo razgovarali s Dubravkom Pavlovićem, članom Upravnog odbora  Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždina.

- Nadamo se da neće doći do te odluke Vlade, jer će se doći do masovnog otpuštanja. Ono što mnogi ne shvaćaju, to se odnosi na terase koje imaju čvrste krovove, a ne terase na javnim prostorima, iako lokalna samouprava u biti može odrediti gdje će biti pušačka zona - objasnio je.

Pitali smo i građane, da nam kažu svoje mišljenje:

Podsjetimo, u kafićima do 50 metara kvadratnih može se pušiti, a veći objekti moraju imati odvojene prostore za pušenje, sukladno zakonskoj regulativi. Što točno znači da će lokalna samouprava odlučiti na kojim mjestima će biti dozvoljeno pušenje, a ne kojima ne, još nije sasvim jasnol.

- Mi smo već u siječnju govorili o tom problemu. Sastali smo se s zamjenikom tadašnjeg ministra zdravlja te mu predložili da se savjetuje sa strukom. Isto tako smatram da lokalna samouprava ne bi trebala imati priliku odlučiti za određena područja da su pušačka, a ostala ne, to bi bilo kao da u jednom dijelu grada bude dozvoljeno pušenje, a u drugom ne. Svi bi se tebali tetirati isto - zaključio je Pavlović.

 

 

 

Komentari