evo što je rečeno

eTV - Batinić: 'Što se tiče Đurasa, on se protivi kamenolomu, ali zašto država ne učini ovo?'

Objavljeno: 13.03.2024. 08:33

Zadnja izmjena: 14.03.2024. 11:39

Foto: Arhiva

Najavljen je skori početak izgradnje brze ceste, u planu je i brza pruga. Sve su to veliki projekti čiji je primarni resurs kamen. Njegova nestašćica već je duže vrijeme tema, isto kao i aktivacija kamenoloma podno Ivanšćice, točnije u Ivanečkoj željeznici.

Iako je to područje teritorijalno u Krapinsko-zagorskoj županiji, i u Varaždinskoj županiji i Gradu Ivancu izaziva rasprave. O tome smo nedavno u našem eTV studiju razgovarali s gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem, koji tvrdi kako će 'kamenolom uništiti sav život u Ivanečkoj Željeznici i pretvoriti ju u novu Očuru'.

- U masivu Ivanšćice imamo sedam kamenoloma, zar nije to previše? Kamenolom 500 metara od obiteljske kuće nikako ne mogu prihvatiti. Ima dovoljno prostora i na drugim lokalitetima. Jedna kritika prvenstvno državi. Ona je ta koja raspolaže i odlučuje o gospodarenju s prirodnim resursima. Zašto dozvoljavaju izvoz kamena? Oni daju koncesiju za sve projekte. Neće biti kamena za brzu cestu ni prugu. Zašto država nije rezervirala količinu koja će biti potrebna? Ne radi se planski - kazao je.

'Mogu ga razumijeti, ali...'

O kamenolomu smo razgovarali i s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenkom Đurasom koji je kategorički odbio svaku pomisao da bi bio suglasan s njegovim otvaranjem. Batinić to komentira ovako:

- Što se tiče Đurasa, mogu ga razumijeti. Živi tamo u blizini i naravno da se protivi, ali HDZ se uvijek poziva na vertikalu vlasti i kažu: mi ćemo graditi vrtić, pa nećete, kažu mi ćemo graditi školu, pa nećete ju vi izgraditi. Vlada će graditi školu i županija. Uvijek se pozivaju na vertikalu. Ja bih postavio pitanje i Đurasu, on se makar očitavao, Stričak se nije, ali što ste poduzeli da ne bude tog kamenoloma? Đuras Zdenko, što si ti osobno poduzeo? Razgovarao s Habijanom? Iskoristi tu stranačku stukturu na dobrobit građana, ali to se ne radi.

'Nisam mijenjao stav'

Podsjećamo, Đuras je u našoj emisiji rekao da se od početka protivi otvaranju navedenog kamenoloma, odnosno obrazložio je to ovako:

- To bi na tom području napravilo jednu ugrozu po pitanju stanovništva same Ivanečke željeznice. Moj stav je bio takav u samom početku. Nisam ga mijenjao niti ću ga ikad mijenjati. Nadam se da će tu prevladati jedan razum i da stvarno neće doći do te opasnosti za to određeno područje. Iako nam ne ide baš u prilog to da se ne radi o administrativnom području Varaždinske županije.

 

Komentari