etv studio

eTV - Čehok dao riječ: 'Ako se ovo dogodi, više se ne mislim baviti politikom'

Objavljeno: 08.06.2022. 12:50

Zadnja izmjena: 08.06.2022. 12:59

Gostujući dana su u eTV studiju, prvi čovjek varaždinske oporbe ponovio je svoje tvrdnju da je imenovanje Brune Istera direktorom Varkoma nezakonito.

Dokazuje to, kaže Čehok, i ovih dana primljeni dopis Ministarstva gospodarstva, bez obzira na to što se u njemu ne spominju imena. Gradska vlast, zaključuje, zbog toga se dovela u poziciju iz koje nema povratka, a Varkom u opasnost od penalizacije.

- Oni su sada u političkom hropcu, terminalnoj fazi, bacakaju se, trgaju, nešto akinetički pokušavaju učiniti. Pokušavaju objasniti da će raspisati natječaj ako zapošljavaju nekoga na krampu, ali ako zapošljavaju Istera, onda je dovoljno da ima partijsku knjižicu. Prema nekim tumačenjima, ako su bili upozoreni da je taj čovjek nelegalan, onda se postavlja pitanje jesu li njegovi potpisi legitimni. Moglo bi se dogoditi da budemo i pod rizikom od penalizacije u europskim projektima.

'Habijan vjerniji od Čačića'

Najvećim krivcem za opisanu situaciju Čehok smatra Damira Habijana, za kojeg je uvjeren da Bosilju čitavo vrijeme pomaže, iako mu javno daje ultimatume kao što je to slučaj bio nedavno.

- Ako si oporba onda nemaš što davati rokove. Ako si oporba, onda smatraš da svojom artikulacijom političkih interesa možeš utjecati na biračko tijelo i možeš preko predstavničkog tijela utjecati na vlast. Ako to ne možeš i ako ta vlast nema većinu, onda kažeš nema većine, prema tome, mi smo oporba. Međutim, Damir Habijan to nije. On je osoba koja je bila najvjerniji saveznik Bosilja, vjerniji čak i od Čačića. Čak su Čačić i gospođa Grđan rekli da Bosilj ništa ne radi, da nema rezultata. Kada pogledate HDZ u ovih godinu dana, oni se uopće nisu oglasili. 

'Ako se ovo dogodi...'

Na pitanje voditeljice dopušta li bilo kakvu mogućnost da SDP-ova gradska vlast riješi bale u Brezju, Čehok nije sasvim otklonio "tehničku mogućnost" da se "odvezu bale", no tvrdi kako je ono što radi Neven Bosilj dvostruko skuplje i ne rješava sporove, a upravo to je njegova uprava željela izbjeći, kako kaže.

- Što se tiče tehnološkog rješenja bala, to smo i mi mogli napraviti, ali je pitanje što sa sudskim sporovima. Što bi se dogodilo da smo mi 2019. godine odvezli bale, a da smo ostavili sudske sporove i da je Grad za pet godina trebao plaćati još 150 milijuna kuna odštete? Je li to zrela politika? Naravno da nije. Bale nije problem tehnološki riješiti, samo je pitanje za koju cijenu i pod kojim uvjetima. Prema onome što ja danas znam, što se također skriva od građana, danas je cijena obrade tog otpada oko 2.000 kuna. Mi smo prošle godine imali cijenu 1.000 plus PDV. Danas će vam cijena biti 1.600 plus PDV. Ako građani žele platiti 190 milijuna kuna za obradu bala i ako smatraju da je to veliki uspjeh, moram reći da se više ne mislim baviti politikom. Kad smo mi htjeli dići obveznice na 110 milijuna, tada su Bosilj i Marković, ali i Budimo grad, stavljali slike naših vijećnika i rekli da su to vijećnici koji će vas zadužiti za 110 milijuna. Za te novce bismo tada riješili sve.

'Neće još dugo'

Zaključno, Čehok je mišljenja da SDP-ova gradska vlast "neće dovoljno dugo izdržati" da bi do zaduženja o kojem govori uopće došlo:

- Ako građani žele da preko 200 milijuna kuna plate ono što su djelomice već i platili te da to bude rješenje, a da se odbaci naše rješenje koje je koštalo 110 milijuna kuna, ako netko želi dvostruko više platiti, ja tu ne mogu ništa. Moja je pretpostavka da Bosilj i Marković neće još dugo izdržati. Koliko vidim, i Budimo grad se potpuno okrenuo, pretpostavljam da ako su bili protiv toga da mi Grad zadužimo 110 milijuna kuna, da će Budimo grad biti protiv toga da se zaduži za 190 milijuna kuna. Što će učiniti HDZ, ne znam, ali pretpostavljam da će isto biti protiv takvog bezglavog zaduženja. Tu je i pitanje hoće li uopće Ministarstvo dati suglasnost na takvo zaduženje koje nije malo.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao gradski vijećnik Ivan Čehok pogledajte ovdje:

 

Komentari