aktualna tema

eTV - Kamenolom u Novom Marofu? Doznajemo hoće li ga ili neće biti

Objavljeno: 13.10.2022. 12:27

Zadnja izmjena: 13.10.2022. 12:27

Foto: Arhiva

U kontekstu velikog interesa javnosti koji izaziva brza cesta prema Ivancu, spominjalo se i područje Grada Novog Marofa, i to po dva potencijalna kamenoloma: jednome u Paki te drugome u Podevčevu. 

O toj je temi bilo riječi i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, a gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač u današnjem je eTV studiju rekao kako prema procjenama stručnjaka postoji nekoliko mjesta na području Grada Novog Marofa na kojima se pretpostavlja da ima kvalitetnog kamena, no u bliskoj budućnosti se na tim mjestima kamen neće eksploatirati. 

- Definirali smo nekoliko točaka koje bi mogle biti u nekoj budućnosti potencijalni kamenolomi. No, da bi se to ostvarilo, to je vrlo dugačak i neizvjestan put jer zbog teže vizalne geologije teško je procijeniti ima li negdje ili nema kvalitetnog kamena. Da bi nešto postalo kamenolom treba oko pet godina. Trenutno nemamo nikakvog zainteresiranog investitora, to se samo načelno definira kao potencijalno - rekao je Jenkač, dodajući da postoji velika potreba za tim resursom kojeg nema svugdje a smanjuju se i zalihe.

'Trebaju se poklopiti zvijezde'

Razgovarajući o brzoj cesti Varaždin-Ivanec, a budući da i sâm ima iskustva s izgradnjom jedne takve prometnice na svom području, koja se trenutno dovršava - Jenkača smo pitali zašto je potrebno tako dugo da se takvi projekti realiziraju. Doslovno desetljeća.

- Važno je da vam se poklope zvijezde. U našem slučaju, od '83. godine pa se '87. sve definiralo, do danas je prošlo više od 30 godina kada smo mi 2015. godine krenuli intenzivnije raditi na tom projektu. Puno znači politička podrška. Tamo 2000. godine Istočna je obilaznica politički stavljena u drugi plan, uz obrazloženje kako je nepotrebna jer imamo autoput. Toga ne bi bilo da sadašnji ministar Oleg Butković nije dao podršku projektu, da Hrvatske ceste nisu krenule u projekt, ali i da Vlada nije odlučila kako će se taj projekt nastaviti.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač pogledajte ovdje:

 

Komentari