danas u hdz-u

eTV: Habijan: 'Raspisivanje referenduma je bačen novac, a dug Varkoma - rezultat šlamperaja'

Objavljeno: 28.10.2016. 14:49

Zadnja izmjena: 28.10.2016. 15:22

Foto: Petra Mlinarić

Na današnjoj konferenciji Županijske organizacije HDZ-a govorilo se o odobrenju Ministarstva financija upućeno Gradu Varaždinu za dugoročno  zaduženje te o Rješenju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Vezano uz odobrenje dugoročnog zaduženja od Ministarstva financija kako bi se riješio problem baliranog otpada, Damir Habijan ističe da interpretacija tog dopisa nije u potpunosti točna.

- Ministarstvo financija nije nadležno niti ima mogućnost davanja suglasnosti za dugoročno zaduženje, već tek daje prijedlog Vladi. - rekao je Habijan.

Kažu u HDZ-u da se i taj prijedlog Vlade upućuje nakon potvrde Gradskog vijeća koje je vezano uz dugoročno zaduženje, većinom glasova odbilo kreditno zaduženje.

>>eTV: Direktor VARKOM-a o poništenju natječaja za aglomeraciju: 'Bili smo svjesni rizika, razlozi su formalni'

'Raspisivanje referenduma je bačen novac'

Habijan se također osvrnuo i na mogućnost raspisivanja referenduma, pri čemu ističe kako stav HDZ-a, kao i njegov osobni je da to ne smatra dobro idejom i kako bi to bio bačen novac.

- Bojim se da raspisivanje referenduma neće imati nikakvo značenje, čak iako prođe, jer u konačnici sve ovisi što će reći Ministarstvo financija i da li će na temelju tog prijedloga Vlada dati suglasnost - rekao je Habijan.

U HDZ-u također apeliraju na gradsku vlast, na Habuša i Kišića, da ako varijanta A ne prolazi, kako je  vrijeme da razmisle o opciji B. 

Na kraju, Habijan dodaje kako zaduženje nije investicija i poziva gradske vlasti da se ne igraju na taj način.

'Dug je rezultat šlamperaja'

Sljedeća tema se odnosila na Rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojim je poništena odluka o odabiru, te je Varkomu naloženo da žaliteljima podmiri dug koji iznosi više od pola milijuna kuna.

- Riječ je o prilično velikom iznosu koji je posljedica određenog 'šlamperaja'- rekao je Habijan.

 U HDZ-u smatraju kako je očitovanje direktora Varkoma, Vlade Vlašića neobično, budući da je naveo kako se radi o sitnicama i tako pokušao minimizirati problem.

Habijan ističe kako je protiv odabira bilo 5 ponuditelja i kako su sve njihove žalbe osnovane, što dovoljno govori o broju pogrešaka tijekom javne nabave.

 - Ponuditelj koji je izabran na ovom natječaju označio je poslovnom tajnom stvari koje se i prema Zakonu o javnoj nabavi ne mogu označiti tajnom, a odnosi se na podatke koji se tiču jediničnih cijena i svih ključnih elemenata prema kojima se i odabire ponuditelj javne nabave. - ističe Habijan.

Također, u HDZ-u smatraju kako je i upitno  da li je osoba koja je potpisala dokumente uopće ovlaštena za zastupanje ponuditelja.

I za kraj, Habijan se pita tko će snositi odgovornost za ovakvo postupanje tvrtke Varkom d.d.

 

Komentari