projekt hns-a

eTV - 'Hoćemo da se jednom kartom putuje busom, busekom ili vlakom bilo kamo u županiji'

"Nekome iz Cestice, Bednje ili Svetog Đurđa bilo bi sve dostupno kao i onima koji žive u Varaždinu. Svakog sata djeca bi mogla doći u centre izvrsnosti, na izvannastavne aktivnosti, sportske aktivnosti, sve bi bilo dostupno. To je ideja ovog projekta", rekao je Lukačić, između ostalog...
Objavljeno: 17.05.2022. 12:23

Zadnja izmjena: 17.05.2022. 12:24

Gostujući danas u našem eTV studiju, novoizabrani predsjednik HNS-a Varaždinske županije Krunoslav Lukačić je predstavio inicijativu za koju će se njegova stranka, kako su poručili, "najsnažnije zalagati", a riječ je o integriranom javnom prijevozu.

Naime, jednostavnije rečeno, radi se o jednoj jedinoj karti za vlak, autobus ili gradski busek čije bi se djelovanje dijelilo na više zona širom županije, a mjesečna bi karta, kako je rekao Lukačić, koštala oko 600 kuna, ovisno o zoni.

- Radi se o dostupnosti i sigurnosti svih sfera. O dostupnosti gospodarstva, turizma, zdravstvenih ustanova, obrazovnih ustanova. To je i jedna bitna demografska mjera, odnosno bitan demografski projekt jer je svima sve dostupno. Nekome iz Cestice, Bednje ili Svetog Đurđa je sve dostupno kao i onima koji žive u Varaždinu. Svakog sata djeca mogu doći u centre izvrsnosti, na izvannastavne aktivnosti, sportske aktivnosti, sve je dostupno. To je ideja ovog projekta.

'Prva faza kroz godinu, dvije'

Lukačić kaže kako bi takav sustav koštao do 45 milijuna kuna, a sufinancirali bi ga Europski fondovi, Ministarstvo, Županija, jedinice lokalne samouprave, ali bi se prihodi prikupljali i od kupnje samih karata.

- Mislim da je velika vjerojatnost da se realizira, HNS će na tome inzistirati. Vjerujem da kroz godinu dana, maksimalno dvije možemo krenuti s projektom. U prvoj fazi županijski linijski autobusni prijevoz, a u drugoj fazi implementacija i integracija sa željezničkim prijevozom jer na taj način dobijemo ono što smo željeli. Postoji master plan iz 2016. godine koji je podloga tome, a ukoliko će stručnjaci odobriti testne linije, mi smo i to spremni prihvatiti. Vejrujem da će do kraja mandata sve funkcionirati na način. Kazalo se puno sličica, no vjerujem da će ovo profunkcionirati.

O suradnji s Varaždinskom županijom

Suradnju s Varaždinskom županijom Lukačić naziva korektnom te dodaje kako su skori izbori za mjesne odbore, na kojima se nada dobrim rezultatima, "dobra podloga za vraćanje HNS-a u Gradsko vijeće".

- Spomenut ću četiri riječi koje sam govorio tijekom kampanje: Županija je pristojnija, pametna, odgovorna i konkretna u realizaciji određenih projekata. Moramo uvijek biti što više u komunikaciji s građanima, ne misliti da "sve župan zna", nego se moramo konzultirati s ljudima koji mogu odrađivati određene stvari.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao predsjednik HNS-a Varaždinske županije Krunoslav Lukačić pogledajte ovdje:

 

Komentari