svaki treći stanovnik

eTV - Nevjerojatno: '52.000 stanovnika županije čeka bolnički pregled, zovemo jednog po jednog i razvijamo software'

Kako je rekao ravnatelj Poljak, u posljednjih nekoliko mjeseci u Općoj Bolnici Varaždin aktivno se radi na rješavanju problema s listama čekanja u varaždinskoj bolnici, ali postoji nekoliko ograničavajućih faktora...
Objavljeno: 15.11.2023. 12:49

Zadnja izmjena: 15.11.2023. 12:49

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak danas je gostovao u našem eTV studiju. Govorio je o problemu s podužim listama čekanja u varaždinskoj bolnici te pojasnio na čemu se radi kako bi se vrijeme čekanja na preglede smanjilo, ali i kakav utjecaj će na to imati nacionalnizacija bolnice.

Kako je rekao ravnatelj Poljak, u posljednjih nekoliko mjeseci u Općoj Bolnici Varaždin aktivno se radi na rješavanju problema s listama čekanja u varaždinskoj bolnici, ali postoji nekoliko ograničavajućih faktora.

- Na razini države ne postoji sustavno praćenje toga da li je obavljen lječnički pregled koji je zakazan u Općoj bolnici Varaždin u nekoj oh privatnih klinika pa pacijenti ostaju nama na listi. Tu smo se angažirali, zahvaljujući Sveučilištu Sjever i studentima, tako da oni svakog pacijenta zovu, pitaju da li su obavili pretragu ili nisu i prenaručujumo ih. Liste smo smanjili enormno – rekao je te dodao kako se radi na sustavu koji bi olakšao i smanjio liste čekanja kroz automatizam, a isti već postoji za magnetsku rezonancu na razini države. Naveo je i kako su samo provjeravanjem liste, čekanje na kolonoskopiju smanjili za 30 posto. 

'Nacionalizacija bolnice će pomoći'

Nadalje, ravnatelj je istaknuo da je preko 52 tisuće ljudi je naručeno za određeni pregled, zahvat ili neku od usluga koje pruža Opća bolnica Varaždin. Kazao je kako je poražavajući podatak da je u Varaždinskoj županiji, koja ima malo više od 150 tisuća stanovnika, svaki treći stanovnik županije naručen na jedan od pregleda u OB Varaždin. Stoga, smatra Poljak, nacionalizacija bolnice stvorila bi kvalitetnu piramidu gdje Ministarstvo koordinira s cijelim zdravstvenim sustavom i vodi računa o njegovim potrebama, racionalnosti sustava, ali i o pacijentima i njihovim potrebama.

Komentari