igor kos

eTV - Pet puta porastao interes za MEC: Ovo morate znati ako ste bivši učenik ili namjeravate upisati ovu školu!

"Generalno, u zadnjih otprilike pet godina se krivulja jako uzdiže. Interes za upis učenika je velik, mogli bismo ih upisati i pet puta više od kvote, no držimo kvalitetu", rekao je, između ostalog, ravnatelj ESŠ Igor Kos...
Objavljeno: 23.03.2023. 11:19

Zadnja izmjena: 23.03.2023. 11:20

Interes za upis na popularni MEC sve je veći, no škola kvote drži na "uzdama" kako bi i nadalje garantirala maksimalnu kvalitetu. Slijedi formiranje gospodarskog vijeća, kako bi se još više povezali s gospodarstvom, ali i okupljanje bivših učenika koji, ako računamo da škola ove godine slavi 65 godina, čine izuzetnu snagu ove institucije. 

Sve to u emisiji eTV studio danas nam je otkrio ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos. 

- Jedna od uloga tog gospodarskog vijeća će biti da se izvan školskog kurikuluma dogovori da najbolji učenici keoz praznike ili period bez nastave idu u tvrtke suradnike na praktičnu nastavu. Naime, u našim četverogodišnjim zanimanjima poput tehničara za računalstvo, tehničara za mehatroniku, oni u redovnim programima imaju relativno malo praktične nastave. Te tvrtke će tada imati mogućnost da te učenike kasnije i zaposle.

'Učenicima je znanje prioritet'

Kos je pojasnio i zbog čega se upisna kvota "drži za uzde". 

- Interes je velik, učenici nas prepoznaju i motivirani su. Generalno, u zadnjih otprilike pet godina se krivulja jako uzdiže. Interes za upis učenika je velik, mogli bismo ih upisati i pet puta više od kvote, no držimo kvalitetu. Primjerice, prošle godine nam se na 40. mjestu upisao učenik za tehničara za računalstvo, a imao je tri četvorke u osnovnoj školi. Nisu samo ocjene kriterij, a svi smo dojma da je interes velik, učenici dolaze motivirani, a zanimljivo je i da učenici nisu zadovoljni samo s četvorkom ili peticom, oni žele naučiti. Nije im najbitnija ocjena.

'Zašto nam treba škola?'

Zbog interesa i snage koju uživa u društvu, škola je sada spremna, kaže Kos, otići i korak dalje, odnosno osim znanja poučavati mladež i životnim vrijednostima. Zdrava prehrana samo je jedna od njih. 

- Zašto učenici danas idu u školu kada nam je danas bilo koji podatak dostupan u manje od par sekundi? Naravno da nam treba škola i nastavnici, uloga nastavnika je izuzetno velika. Da nemamo učenika u Elektrostrojarskoj školi, da nisu došli do nas, možda sada ne bi bili u Estoniji i slično. Naša velika uloga je da ih moramo, uz tehničko znanje, naučiti i vrijednostima života, radne navike, da budu samopuzdani. Ako s time izađu iz škole, kasnije će im sve biti lako - zaključio je Kos.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos pogledajte ovdje:

 

Komentari