današnja emisija

eTV - Poljak: Evo zašto je bolnica po prvi put u plusu i kako smo smanjili liste čekanja

Objavljeno: 06.02.2024. 12:02

Zadnja izmjena: 06.02.2024. 12:05

Od prvog dana ove godine, sve opće i županijske bolnice prešle su u državno vlasništvo s ciljem omogućavanja cjelovitog upravljanja bolničkim sustavom, što je, prema riječima ravnatelja varaždinske bolnice Damira Poljaka, "donijelo ogromne prednosti".

Naime, gostujući u današnjem eTV studiju, ravnatelj Poljak istaknuo je kako je Opća bolnica Varaždin, nakon velikih dugova prilikom poslovanja koji su se prenosili iz godine u godinu, po prvi puta u svojoj povijesti završila prošlu godinu "u plusu".

- Spomenuo sam da je bolnica prošle godine prvi puta u svojoj povijesti
završila godinu sa plusom od 5 milijuna i 600 tisuća nešto eura. To govori o tome da se sustavno kontinuirano ulaže u zdravstvo i zdravstveni sustav. Orijentiranost na pacijenta je također sljedeći važan korak, kao i ishodi i liječenja. Sve što se koordinira od strane ministarstva i njegovih stručnih službi koji na dnevnoj bazi kontroliraju zadovoljavaju li se određeni parametri kvalitete pružanju zdravstvene usluge. Vodi se računa o onim segmentima u kojima se ponekad i manje vodila, što je i odnos prema pacijentima, kao i dostupnost određenih pretraga - navodi Poljak.

'Sa 720 na 250 dana čekanja'

Također, kako je istaknuo, nakon otvorenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema prošle godine, povećao se i priljev pacijenata za čak dvije tisuće. Ipak, ističe Poljak, cilj nedavno otvorene dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije bio je smanjiti liste čekanja, kao i broj dana hospitalizacije, što su i postigli. 

- Što se tiče lista čekanja, to nije krenulo od jučer, imali smo negdje liste čekanja i preko 700 dana, na primjer na kolonoskopijama, i mi smo uspjeli do početka 12. mjeseca 2023. godine sve liste čekanja svesti ispod 250 dana. Neki gornji limit je bio 270 dana. Mi danas najdulju listu čekanja za diagnostičku pretragu imamo za dva pacijenta, 240 dana, a to su nam kontrole. Ostali se kreću oko 150 do 240 dana čekanja. Tendencija je da se to ne samo drži, nego da se i smanji - zaključuje.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao ravnatelj Opće bolnie Varaždin Damir Poljak pogledajte ovdje:

 

Komentari