istražili smo pozadinu slučaja

eTV POZADINA AFERE: 6 ključnih stvari o slučaju ravnateljice varaždinske bolnice Sanje Zember

Objavljeno: 13.01.2017. 14:42

Zadnja izmjena: 13.01.2017. 14:46

Foto: Arhiva

Nakon što su se obistinile naše najave da je pokrenut proces smjene ravnateljice OB Varaždin Sanje Zember, ovdje nabrajamo ključne činjenice koje su bitne za razumijevanje cijelog slučaja.

>> eTV: Župan Štromar zatražio ostavku ravnateljice Opće bolnice Varaždin?

1. Smjenu traže nezadovoljnici sistematizacijom

Inicijativa za smjenu ravnateljice pokrenuta je nakon što je ona u studenom prošle godine najavila novu sistematizaciju i natječaj za voditelje odjela i službi. Međutim, na sjednici Stručnog vijeća OB Varaždin od 29. prosinca 2016. - čiji zapisnik posjedujemo - najviše je primjedbi upućeno na "nezdravstveni dio" sistematizacije i prijedlog natječaja za voditelja EU projekata. Za ovu funkciju prema dokumentaciji koju posjedujemo, predloženo je da se u natječaju traži osoba s najmanje 10 godina radnog iskustva - što neki vide kao pokušaj namještanja natječaja za nekog tko odgovara ravnateljici.

2. Sistematizaciju podržava mlađi bolnički kadar

Sistematizaciju je na spomenutoj sjednici Stručnog vijeća, prema istom zapisniku, najviše napao dio starijeg liječničkog kadra, a jedan od liječnika, doznajemo, uputio je i pismo predsjedniku Upravnog vijeća Zoranu Šanteku u kojemu tvrdi da je sistematizacija "učinjena prebrzo" i da su "kuloarska nagađanja o novim kadrovima omela rad bolnice". Taj dio liječnika, naime, smatra da se sistematizacija pravi kako bi se smijenilo ljude poput njih, odnosno "kadar s velikim iskustvom i dovelo svoj kadar". S druge strane, potporu doktorici Zember daju specijalizanti i mlađi liječnici, među kojima ima čak i najava skupa potpore njezinom ostanku na funkciji.

3. Zember želi svoje ljude

Na sastanku Stručnog vijeća ravnateljica Zember je izjavila da svaka uprava može sebi izabrati ljude s kojima će surađivati. Za to, navela je, nije uvjet sistematizacjia. Naglasila je da se neće smjenjivati svi voditelji "nego da će biti raspisan natječaj, a pojedini voditelji će svakako ostati i dalje na čelu službi". U nedavnom intervjuu za naš portal navela je da je jedan od prvih razloga koje liječnici navode za svoj odlazak "loši međuljudski odnosi" te "loša organizacija rada na pojedinim radilištima". Na sastanku Stručnog vijeća doktorica Zember je tražila ustrojavanje posebnog Odsjeka za EU fondove, a neki su joj prilikom Upravnog vijeća glede istoga navodno rekli da "Županija ima svoje ljude za EU fondove". Jedna od pretpostavki je, dakle, da Zember želi nove ljude na ključnim pozicijama, jer nema povjerenja u postojeći rukovodeći kadar, a onda vjerojatno ni u županijske službe za EU fondove.

>> eTV: (NE)VJEROJATAN RAZLOG odlaska liječnika iz OB Varaždin - otvoreni intervju s dr. Zember!

4. Podržava je HDZ, ali ne i svi HDZ-ovci

U posljednjih nekoliko dana održane su dvije presice na kojoj su vodeći lokalni HDZ-ovci Damir Habijan i Anđelko Stričak dali glasnu i nedvosmislenu potporu ravnateljici Zember. Stričak je na današnjoj presici za smjenu optužio Štromara kao nesposobnog župana koji smjenjuje sposobnu ravnateljicu. S druge pak strane njezini najveći kritičari u bolnici bliski su HDZ-u, ima i članova stranke, a prema jednom našem izvoru, jednom visoko pozicioniranom članu HDZ-a (ne-bolničkoj osobi) se zamjerila jer "nije htjela zaposliti dvije čistačice". Sama doktorica Zember nestranačka je osoba.

5. Glavnu riječ u cijelom slučaju ima HNS

Zember za svoj rad odgovara prije svega osnivaču bolnice - Varaždinskoj županiji - na čijemu je čelu HNS-ovac Predrag Štromar. I Šantek kao predsjednik Upravnog vijeća bolnice je istaknuti HNS-ovac. Šanteka smo kontaktirali za izjavu o cijelom slučaju, no o svemu će se, kako nam je poručio, očitovati naknadno pisanim putem. Doktorici Zember već je, kako smo doznali, u ruke stavljena i Odluka o njezinoj smjeni koju je ona odbila potpisati te će na spomenuto žaliti. Nije poznato što se konkretno u Odluci navodi kao razlog njezine smjene, međutim pretpostavlja se da je također problem u novoj sistematizaciji, naročito njezin "nezdravstveni dio" i prijedlog natječaja za voditelja EU projekata. Župan evidentno stoji na strani bolničkog kadra nezadovoljnog novom sistematizacijom. Stranački interes HNS-a, ako ga ima, nije poznat.

6. Habijan tvrdi da je krivotvoren zapisnik

Na presici održanoj u srijedu Habijan je kao pravnik iznio stav da je zapisnik 30. sjednice Upravnog vijeća (ne Stručnog vijeća kojemu smo u posjedu)  bolnice krivotvoren. Prema njegovim riječima, na sjednici se nije raspravljalo o smjeni ravnateljice, a kasnije su u zapisnik dodani članci zakona koji se odnose na postupak njezinog razrješenja. Habijan je za verificiranje takvog zaključka rekao da sadrži elemente krivičnog djela.

U našem eTV prilogu možete čuti cjelokupnu Habijanovu izjavu.

 

Komentari