integrirani javni prijevoz

eTV - Putovati širom županije jednom jedinom kartom? Ovo su posljednje novosti o tome

Oko inicijative integriranog javnog prijevoza, kaže Lukačić, već je obavljen razgovor s ministrom prometa Olegom Butkovićem, dobro je što se počelo o tome razgovarati, no još uvijek ne postoji jasan okvir za to od strane države i EU... 
Objavljeno: 11.07.2022. 11:50

Zadnja izmjena: 11.07.2022. 13:07

U eTV studiju danas je gostovao Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a i odnedavno zamjenik ravnatelja Županijske uprave za ceste. 

Jučerašnju najavu Radimira Čačića da će Reformisti izaći iz koalicije s HDZ-om Lukačić je komentirao riječima "ili jesi ili nisi". Oni su Reformistima, kaže, pružili ruku, no ništa se nakon toga nije dogodilo. Ništa se još uvijek ne zna niti eventualne lokalne koalicije HNS-a i HDZ-a, osim što zasad surađuju dobro. 

Primjer takve suradnje je HDZ-ova podrška dvjema HNS-ovim inicijativima: inicijativi da se jednom kartom putuje busom, busekom ili vlakom širom županije, odnosno inicijativa da županijska Garancijska akencija postane središnja info točka za mlade poduzetnike. 

Oko prve inicijative već je obavljen razgovor s ministrom prometa Olegom Butkovićem, dobro je što se počelo o tome razgovarati, no još uvijek ne postoji jasan okvir za to od strane države i EU. 

- Moram prije svega zahvaliti županu što je pozvao ministra i uz ostale projekte o kojima smo razgovarali, bilo je riječi i o tom projektu. Tu još ministarstvo i Europska komisija moraju doći na čisto kako raspisati tako velike projekte. Sami izvođači projekata se, dakle autobusni prijevoznici, isto moraju pripremiti. To mora biti na duži rok kako bi pripremili svu infrastrukturu, vozila i ljudske resurse. Ministarstvo dogovara, a Županija ima podršku ministarstva.

'Prijavili 43 klizišta'

Kada je riječ o ŽUC-u, sretna okolnost je što je kod pregovora oko aglomeracije upravo ŽUC uvjetovao da se kasnije moraju "srediti" sve ceste, time su izbjegnuti veliki troškovi, a otvaranjem Fonda za oporavak otvorila se i mogućnost da se saniraju klizišta, kao i druge stvari, što će sada biti njegov zadatak na mjestu zamjenika ravnatelja, kaže Lukačić. 

- Moram naglasiti da ŽUC u proteklom programskom razdoblju nije imao mogućnost prijave na Fondove Europske unije i iz njih financirati izgradnju, održavanje ili rekonstrukciju svojih cesta. Sada kad se pojavila mogućnost iz Fonda solidarnosti uslijed potresa, ŽUC je prijavio 43 klizišta na području županije vrijednosti više od 80 milijuna kuna, očekujemo odgovor Ministarstva prometa, a s Županijom smo prijavili još deset klizišta vrijednosti 10 milijuna kuna.

'Pokazali smo da HNS nije gotov'

Iako, prema njegovim riječima, ne razgovaraju o potencijalnim koalicijama niti su se sastali s Reformistima, HNS-ovci rade na ustrojavanju i pomlađivanju organizacije. Pokrenuli su (napokon) organizaciju u Gradu Varaždinu, imaju ambicioznog predsjednika te će, uvjeren je Lukačić, spremno dočekati sljedeće izbore koji god oni bili. Pa i prijevremene izbore u Gradu Varaždinu dođe li do njih. 

- Mi smo i na prošlim izborima, kada su svi mislili da je HNS gotov, izašli smo s manjim strankama i osvojili četiri mandata u Županijskoj skupštini, što je jedan zavidan broj glasova za župana. Pobijedili smo i u sedam općina i gradova, a vjerujem da naši načelnici rade odličan posao, kao i naši županijski vijećnici, te da će građani Varaždinske županije prepoznati u nadolazećim izborima.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao predsjednik županijskog HNS-a Krunoslav Lukačić pogledajte ovdje:

 

Komentari