novi sukob dviju opcija

eTV - SDP dovodi u pitanje model bivše Čačićeve vlasti, pokrenut će i inicijativu

Model osiguranja poljoprivrednih usjeva 2017. godine uvela je prošla županijska uprava, a saborska zastupnica Natalija Martinčević nedavno je nastojala da isti prihvati i država. SDP će sada nastojati da se ponovno preispita raketna obrana kao bolji model zaštite poljoprivrednika, i to na razini cijele države….
Objavljeno: 12.09.2022. 10:38

Zadnja izmjena: 12.09.2022. 11:26

„Poljoprivrednici su natjerani osiguravati usjeve, a osiguravajuća društva potom se izvlače od plaćanja. Mi u SDP-u zbog toga ćemo inicirati vraćanje ili barem preispitivanje vraćanja raketne obrane od tuče, za što u županiji imamo infrastrukturu i ljude“, poručio je danas u eTV studiju Mario Klapša, SDP-ov županijski vijećnik i potpredsjednik županijskog SDP-a.

U emisiji smo, naime, razgovarali o lokalnoj poljoprivredi uslijed aktualne energetske krize i klimatskih promjena, a Klapša je, govoreći o potonjem, naveo primjer Francuske.

- Primjer iz Francuske govori kako Francuzi iz aviona bacaju baklje kako bi razbili oblake. Mi o tome nismo uopće raspravljali, uopće to nije u nekakvom javnom diskursu, nego se više oslanjamo na osiguravajuća društva. Poljoprivrednici se „tjeraju“, figurativno rečeno, da osiguraju usjeve, a onda se nakon toga osiguravajuće kuće izvlače jer ne žele preuzeti rizik od osiguranja – rekao je Klapša.

Reformisti: Model je prepoznat

Model osiguravanja poljoprivrednih usjeva, podsjetimo, 2017. godine uvela je prošla županijska uprava, a saborska zastupnica Natalija Martinčević nedavno je nastojala da isti prihvati i država.

- U tom modelu kombinacije EU i županijskog novca osiguranici dobivaju naknadu štete sa samo četiri posto učešća u troškovima osiguranja. Poljoprivrednici Varaždinske županije taj su model prepoznali pa je broj osiguranika s pet u 2017. porastao na 476 u 2021. Nažalost Vlada i ministarstvo nisu prepoznali i uveli model u cijeloj Hrvatskoj premda smo im to više puta predlagali – rekla je Martinčević sredinom ove godine.

'Država nije dala dovoljno'

Potpredsjednik županijskog SDP-a, ujedno i načelnik Maruševca, jutros je bio kritičan i prema fondu sredstava koji je za poljoprivrednike oštećene u tuči posredstvom Županije osigurala država.

- Bojim se da ovaj zadnji fond koji je raspisala Varaždinska župaija prošlog tjedna, odnosno već je natječaj završio – da neće biti dovoljan da bi se u većem dijelu pokrile sve one posljedice koje je tuča uzrokovala prije nekoliko mjeseci na području Varaždinske županije – zaključio je Klapša.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali načelnik Općine Maruševec i županijski vijećnik Mario Klapša te poljoprivrednik iz Maruševca Dejan Peharda pogledajte ovdje: 

 

Komentari