lukavečki o stanovima za najam

eTV - Varaždince koji do 40 posto svojih primanja izdvajaju za stanovanje zanimat će ovo

Nova gradska vlast s premoćnom većinom i gradonačelnik Neven Bosilj, kaže Lukavečki – predstavljaju promjenu paradigme...
Objavljeno: 09.05.2023. 11:49

Zadnja izmjena: 09.05.2023. 12:38

Procjenjuje se da u Varaždinu, kao i ostatku Hrvatske, velik broj ljudi do 40 posto svojih primanja mora izdvojiti za stanovanje, a njih više od 90 posto nije ni kreditno sposobno.

O tome je između ostaloga danas govorio Lovro Lukavečki, trenutno možda i najmlađi predsjednik nekog gradskog vijeća u Hrvatksoj, koji se i sam kao mlada osoba nalazi pred sličnim izazovom.

- Bila je to „hot“ tema u kampanji, ali i protekle dvije godine. Situacija je uistinu kritična. To se odrazilo na mlade, moje vršnjake koji najdulje u EU, do 33 godine, ostaju u roditeljskom domu. Nama je to u Varaždinu zvonilo za alarm i krenuli smo u idejno rješavanje toga problema – rekao je.

Promjena paradigme

Stanovi za najam na području Varaždina mogli bi se početi graditi sljedeće godine, idejno rješenje je gotovo, a građevinska dozvola očekuje se do kraja tekuće godine. Nova gradska vlast s premoćnom većinom i gradonačelnik Neven Bosilj, kako ističe Lukavečki – predstavljaju promjenu paradigme.

- Građani su odlučili dati SDP-u priliku da može samostalnos donositi odluke. Vijdeli smo kako je to funkcioniralo u protekle dvije godine. Kao što je rekao gradonačelnik Bosilj, bile su mu i ruke i noge vezane. Sada su mu građani oslobodili ruke, možemo efikasno donositi odluke, ne opterećeni politikanstvom i borbom za neku bolju prošlost – kaže.

Za bale na redu - država

Pozitivan ishod očekuje se i kada su u pitanju bale, no sada je isključivo na redu država.

- Novo gradsko vijeće je u petak donijelo novi proračun i  odluku o zaduženju sa saniranje otpada u Brezju, u iznosu od 15,9 milijuna eura. Sljedeći korak je država. Mi očekujemo od Fonda za zaštitu okoliša da sufinancira rješavanje bala. Država je već dala načelnu suglasnost, rekli su da je sve po „ps-u“, sada je na državi da konačno riješimo taj spomenik lošoj prošlosti grada Varaždina – zaključio je novi predsjednik vijeća.

Lovro Lukavečki, podsjetimo, ranije je u javnosti zabljesnuo zbog uvođenja besplatnih higijenskih uložaka, a onda i zapošljavanja dodatnih psihologa u školama – što je posebno aktualno pitanje u pogledu recentnih događaja u susjedstvu u proteklo vrijeme, povodom čega je danas održan i sastanak.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao predsjednik gradskog vijeća Lovro Lukavečki pogledajte ovdje:

 

Komentari