ni do čega ne bi došlo...

eTV - Ispada da smo pročistač mogli platiti 80 posto manje. Poštar donio 'papir' koji se čekao dvije godine

'Najznačanije pitanje je: zašto se tako dugo čekalo? Zašto se to dvije godine nije riješilo i onda, znakovito, riješilo se baš uoči ovog natječaja? Ne bih se upuštao u naklapanja', poručuje direktor Varkoma Bruno Ister...
Objavljeno: 01.06.2023. 11:31

Zadnja izmjena: 01.06.2023. 12:22

Ukinuta je penalizacija ugovora iz 2019. prema kojem smo pročistač mogli izgraditi za 80 posto manji iznos, do afere uhićenja nikad ne bi došlo, a izbjegla bi se i opasnost od penalizacije teške milijardu kuna koja još uvijek gradu Varaždinu visi nad glavom ukoliko bilo što pođe po zlu.

Dogodilo se to svega pet dana prije otvaranja ponuda pristiglih po najnovijem natječaju, pa se postavlja pitanje – nije li se to moglo riješiti brže te izbjeći sve ovo što je uslijedilo i toliko povećanje troškova? Direktor Varkoma, koji nam je otkrio ovu informaciju, slučaj je komentirao sljedećim riječima:

- Mi smo se tada kao tvrtka automatski žalili jer smo znali da razlog za penalizaciju nije održiv, elaborat je imao 500 stranica, radili su ga eminentni stručnjaci, odvjetnici i profesori najjači u području, i čekalo se. Međutim, nije se moglo dugo čekati. Tadašnja uprava raskinula je ugovor da bi se mogao započeti novi proces natjecanja. Dvije godine je prošlo, već sam i ja došao te sam nekoliko puta pitao što je s tom žalbom koja se nije rješavala. Riješila se sada kod najnovijeg natječaja, pet dana prije njegova završetka. Došlo je rješenje o poništenju penalizacije – rekao je Bruno Ister.

'Znakovito, riješilo se baš uoči natječaja'

Direktor Varkoma pritom nije želio spekulirati o razlozima takvog raspleta, kao ni tvrditi da prijašnja uprava nije trebala postupiti na način na koji je postupila, odnosno raskinuti ugovor i ići na raspisivanje novog natječaja.

- Lako je sada biti pametan, ali ispada da prijašnja uprava nije trebala raskinuti taj ugovor i da je trebala ići s penalizacijom. To bi bilo znantno jeftinije nego danas, ali nitko nije očekivao takav rast cijena, rat u Ukrajini, sve ono što se izdogađalo. Najznačanije pitanje je zašto se tako dugo čekalo. Zašto se to dvije godine nije riješilo i onda, znakovito, riješilo se baš uoči ovog natječaja? Ne bih se upuštao u naklapanja – zaključio je Ister.

Aglomeracija će prema ponudama pristiglim na posljednji natječaj stajati  između 295 i 330 milijuna kuna, odnosno 80 do 105 posto više. 

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao direktor Varkoma Bruno Ister pogledajte ovdje:

 

Komentari