Prvi čovjek tvrtke

eTV - 'Varteks je enormno stečajno ugrožena kompanija, problem plaća javit će se u rujnu'

U ovom trenutku zapošljava 698 radnika koji će svoje plaće dobiti u kolovozu, no pitanje je, dodaje direktor, kakvo će stanje biti već u rujnu...
Objavljeno: 09.08.2023. 07:56

Zadnja izmjena: 09.08.2023. 08:11

Foto: Boris Matijašec

Tema Varteksa ne prestaje biti temom u medijima već desetljećima, nekadašnji tekstilni div ponovno se, otkako ga je uzdrmala pandemija koronavirusa, bori s likvidnošću, smanjuje se broj zaposlenih, a član uprave Dražen Dobiš napominje i kako bi se uskoro mogao javiti problem isplate plaća zaposlenicima.

Naime, Dobiš ističe kako je Varteks "enormno stečajno ugrožena kompanija" te kako je trenutno njihov prvi zadatak pronaći način za prelazak u normalno poslovanje. U ovom trenutku zapošljava 698 radnika koji će svoje plaće dobiti u kolovozu, no pitanje je, dodaje, kakvo će stanje biti već u rujnu.

- S povratkom s kolektivnog godišnjeg odmora, mi i dalje imamo dovoljno zaključenih "lohn" poslova, s time i nastavljamo. I dalje imamo problem s financiranjem domaće proizvodnje. Zasigurno neće biti otpuštanja radnika. Posljednju plaću uspjeli smo, uz velike napore, isplatiti odjednom. Također, projekcije cash flow-a za ovaj mjesec drže vodu i isplatit ćemo plaće za kolovoz, ali problem nastaje u devetom mjesecu - kaže Dobiš.

'Svi odbijaju financiranje Varteksa'

Problem nelikvidnosti je, kaže, nerješiv, a od duga koji je tvrtka prošle godine naslijedila u visini od 3,4 milijuna eura, u 12 mjeseci uspjeli su otplatiti oko milijun eura.

- Sve financijske institucije u Republici Hrvatskoj odbijaju bilo kakvo financiranje kompanije Varteks. Oslonili smo se isključivo na svoje snage. Od direktnih promjena u posljednjih godinu dana, prešli smo na mjesečne kolekcije umjesto dosadašnjih sezonskih. To nam smanjuje potrebe za velikom investicijom, a do sada smo koristili većinom unutarnje rezerve što se tiče skladišnih tkanina i ostalog. Polako se i taj balon ispuhava te trenutno tražimo alternativu. Ne vjerujem u nemoguće, no vrlo je teško - navodi.

'Nemoguća prodaja neaktivne imovine'

Prodaja dijela neaktivne imovine Kauflandu, dodaje, ne utječe ni negativno ni pozitivno na Varteks, no nada se kako će se pozitivne promjene pokrenuti samim otvorenjem trgovačkog centra. Ipak, do prodaje ostatka neaktivne imovine tako uskoro neće doći.

- Proces je blokiran jer, ulaskom u bilo kakve pregovore o mogućoj prodaji, sama krajnja prodaja bila bi neizvjesna jer trenutno to ovisi o pet vjerovnika koji do sad ne uspijevaju naći međusobni dogovor na koji način bi oni raspodijelili sredstva iz buduće prodaje. Odnosno, da kažem direktno, svih pet vjerovnika su protiv toga da bilo kakav dio sredstava ostane Varteksu - kaže Dobiš.

Cijeli intervju s članom Uprave Varteksa Draženom Dobišem pogledajte ovdje:

 

Komentari