Današnja emisija

eTV - Stranih radnika u županiji 100 posto više, ali evo koliko ih traži stalnu dozvolu

U Njemačkoj kriza nije tolika da bi se veći broj Hrvata vratio u Hrvatsku i supstituirao potrebu za random snagom. Zanimljivo je bilo čuti podatak koliki broj stranaca je do sad odlučio ostati u našoj županiji...
Objavljeno: 05.02.2024. 11:43

Zadnja izmjena: 05.02.2024. 11:54

U Varaždinskoj županiji trenutno je osam tisuća stranih radnika, što je 100 posto povećanje u odnosu na prošlu godinu, a gosti naše današnje emisije otkrili su nam kakva su očekivanja za 2024. godinu.

Vlasnik agencije koja uvozi stranu radnu snagu dr. Joso Vuksan nije želio davati prognze kolike će ove godine biti potrebe s obzirom na krize u svijetu. Međutim, jedno je sigurno: u Njemačkoj kriza nije tolika da bi se veći broj Hrvata vratio u Hrvatsku i supstituirao potrebu za random snagom. Zanimljivo je bilo čuti podatak koliki broj stranaca je do sad odlučio ostati u našoj županiji.

- Pet godina radimo. Imamo sad jednu grupu od 20-ak radnika koji idu na stalni boravak, a pet godina traje privremeni boravak. Nakon pet godina imamo stalni boravak i nakon toga ide apliciranje za Hrvatsko državljanstvo. Do sada imamo nekih 20-ak spajanja obitelji i jedan brak između nepalskog radnika koji je oženio Hrvaticu. Ovi ostali su doveli svoje supruge u Hrvatsku, rade u istim firmama, žive skupa u iznajmljenim kućama, integrirali su se i nastavljaju normalno život među nama - rekao je Vuksan.

'Plaće iste za sve'

Marlex je među prvima u županiji počeo uvoditi stranu radnu snagu te kako ističe direktor Ilija Ponjavić, ‘svih tih godina nisu imali ni jednog incidenta’. Strani radnici, kaže direktor, ne zamjenjuju domaće radnike, jer domaćih radnika fizički nema dovoljno, a plaće su za sve iste.

- Što se tiče gospodarstva, ono je, kao što vidimo prema podacima, u nekakvom rastu iz godine u godinu i mislim da je jako teško samo sa domaćom radnom snagom koja je kvalitetna, dobra i odlična. Međutim, jednostavno je premalen broj radnika trenutno na tržištu da bi zadovoljilo potrebe poduzeća - dodao je Ponjavić.

'Političari opasno podižu tenzije'

Da ni općenito nije zabilježen nijedan incident, potvrdio je vlasnik agencije Joso Vuksan. Međutim, upozorava da ‘pojedini političati neodgovorno podižu nepotrebne tenzije’.

 - Ovo sad što se širi po društvenim mrežama: 'Dolaze nam ovi, dolaze nam oni', izjave pojedinih političara. Najveći problem su izjave političara i to se ispolitiziralo i previše, hoće li će to biti tema sad naredne izborne kampanje ili neće. Ako su ti strani radnici problem pojedincima, pozivam te koji daju te negativne komentare. Zašto se ne javljaju na natječaje? Zašto ne odlaze raditi? Zašto ne pošalju nekoga svoga? Primjerice, Marlex ima otvoren natječaj godinu dana - rekao je.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali vlasnik agencije za uvoz stranih radnika dr. Joso Vuksan i direktor Marlexa Ilija Ponjavić pogledajte ovdje:

 

Komentari