novoselec i klapša

eTV - Osnovati vrtićku ustanovu ili uložiti u vrtićku infrastrukturu? Evo što kažu naši današnji gosti

'Došli smo do zaključka da nam nije isplativo dobiti sredstva iz Ministarstva i da imamo javnu ustanovu.'
Objavljeno: 26.03.2024. 12:22

Zadnja izmjena: 26.03.2024. 13:08

Foto: Ilustracija/Arhiva

U današnjoj emisiji gostovali su načelnik Općine Maruševec Mario Klapša te načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, a između ostalog naveli su zbog čega općine ne žele imati vlastite ustanove, konkretno u ovom primjeru vrtiće,  a slično je i s domovima za starije.

Imanje javne ustanove, naime, općinama predstavlja znatan dodatan trošak i ulaganja kroz brigu o zaposlenima, funkcioniranju cijelog sustava te svih popratnih sadržaja. Za Općinski proračun to su preveliki izdatci, složili su se u globalu naši današnji gosti, iako pripadaju različitim strankama. 

Bolje je sredstva uložiti u infrastrastrukturu, kažu.

U Sračincu uskoro kreće dogradnja vrtića, a sredstva je Općina osigurala u svom proračunu u iznosu od 1,5 milijuna eura. Sredstva iz resornog ministarstva za ovaj projekt ne trebaju, kaže Novoselec, jer ne žele imati javni vrtić, tj. ustanovu. Koji je razlog tome, objasnio je u nastavku: 

- Došli smo do zaključka da nam nije isplativo dobiti sredstva iz Ministarstva i da imamo javnu ustanovu. Ona svim čelnicima 'veže ruke'. Treba voditi brigu o svim tim uzrastima. Financijska sredstva koja smo dobili odlukom Vlade preusmjerit ćemo na izgradnju tog vrtića, odradit ćemo to i vlastitim sredstvima. Isto tako morat ćemo povisiti cijenu vrtića kako bi omogućili povećanje plaća odgojiteljima. Plaće nisu pod ingerencijom Općine jer nemamo javnu ustanovu, ali ćemo kroz ta sredstva omogućiti da se povise plaće.

'Bez intervencije države je nemoguće'

Na temu vrtića nadovezao se i Klapša koji smatra kako odluka Vlade o sufinanciranju troškova smještaja 'kasni' te ističe kako bi vrtići trebali biti u potpunosti besplatni. To bi se moglo postići, naglašava, uz jako mali dio proračunskih sredstava. 

- Za takvu politiku je potrebno 1 posto iz državnog proračuna. Bez obzira na činjenicu da Općina nema svoj vrtić, što je izvanredan i jako veliki teret financijski na općinu, morate osigurati zaposlene ljude i dalje morate održavati na životu vrtić i cijeli pogon. Možda ljudi misle ako je općinski vrtić da će biti besplatan. To je u ovom trenutku bez snažne intervencije države nemoguće. Vuči takav jedan pogon uz sve ostalo, uz prihode općine koji se iz godine u godinu smanjuju dodatnim nametima od strane države, jako je teško funkcionirati i uspostaviti jedan stabilni sustav - kazao je Klapša. 

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali načelnik Općine Maruševec Mario Klapša i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec pogledajte ovdje: 

 

Komentari