u tijeku lobiranje

eTV - Želite postaviti solar, a objekt još niste legalizirali? Evo što bi se za vas moglo promijeniti

Gostujući u našem eTV studiju, saborski zastupnik Predrag Štromar osvrnuo se na sve više upita koje dobiva u vezi legalizacije objekata radi ugradnje solarnih panela. Kako kaže, sastavio je izmjene i dopune Zakona prema kojima bi se legalizacija objekata mogla izvršiti u bilo kojem trenutku...
Objavljeno: 17.10.2022. 12:27

Zadnja izmjena: 17.10.2022. 12:33

U posljednje vrijeme događa se jedna zanimljiva situacija, a to je da građani koji još uvijek nisu legalizirali kuće, a sada žele postaviti solarne elektrane - ne mogu dobiti suglasnost. Na tu se temu se osvrnuo i saborski zastupnik Predrag Štromar u našem eTV studiju.

- Prije šest, sedam mjeseci napisao sam izmjene i dopune Zakona o legalizaciji kuća na način da se može legalizirati bilo kada. To je u proceduri, a imam informaciju od Vlade i Ministarstva graditeljstva da će oni sami pokrenuti inicijativu i da bi do kraja godine ta izmjena Zakona trebala biti u Saboru. To će ići preko mog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, a ja sam uvjeren da ćemo uspjeti to napraviti do 15. prosinca kada se donose Zakoni te da iduću godinu to stupi na snagu - rekao je Štromar dodajući kako ima mnogo upita.

'Državne nekretnine dati općinama'

Štromar će, kako je rekao, pokušato promijeniti i Zakon kako bi jedinice lokalne samouprave dobile na upravljanje neaktivnu državnu imovinu. Radi se o 70 tisuća objekata gdje bi mogle biti tvornice ili stambeni objekti, a sada se to ne razrješava. Već ranije je o tome govorio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Da je Grad Lepoglava vlasnik tog zemljišta ili pak Općina Kumrovec, oni bi to riješili za dva do tri tjedna i predali zemljište APN-u te dogovorili izgradnju tih stanova. Zato sam i napisao Zakon gdje bi se sva ta imovina koja je u građevinskom prostoru, ako je država vlasnik tog prostora, direktno pripisala općini ili gradu kako bi oni time mogli upravljati. Sve to oni znaju i sve to oni mogu puno bolje nego država.

'Kamenolomi trebaju plaćati više'

U istom je kontekstu komentirao i premalu naknadu koju jedinice lokalne samouprave dobivaju od kamenoloma jer i sâm živi u blizini onog u Marčanu. Kao stranka su, kaže Štromar, pomogli mjestima u kojima se nalaze elektrane, a koje sada dobivaju i po 500 tisuća kuna više.

- Sigurno je da uništavanje naše prirode treba nekome platiti. Ne možemo ukinuti sve kamenolome, moramo imati materijala za proizvodnju cesta i kuća, gospodarstvo ne može stati. Kamenolomi moraju biti, ali onaj tko ga vadi i iskorištava, taj na njemu dobro i zarađuje. Jedan dio mora dobiti jedinica lokalne samouprave, a ona mora prenijeti na građane na način da im omogući kvalitetniji život, posebice u samoj okolici kamenoloma. 

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao saborski zastupnik i član saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Predrag Štromar pogledajte ovdje:

 

Komentari