habuš o privremenom financiranju

eTV/FOTO: BEZ ŠPANCIRA I BAROKNIH VEČERI? 'Nije kataklizmično, ali ostajemo bez 107 milijuna kuna'

Objavljeno: 05.01.2017. 10:40

Zadnja izmjena: 05.01.2017. 12:02

Foto: Željko Porobija

U nikad punijem salonu Gradske vijećnice gradonačelnik Goran Habuš sa suradnicima i predstavnicima gradskih ustanova i udruga održao je presicu na kojoj je iznio brojke o posljedicama nedavnog rušenja proračuna.

>> PAO PRORAČUN GRADA VARAŽDINA Unatoč SDP-ovim čestitkama Habušu nije bilo dovoljno glasova potpore

Premda je izglasano privremeno financiranje koje će omogućiti hladni pogon grada, prema Habuševoj iscrpnoj prezentaciji, propast će brojni projekti u ukupnoj vrijednosti od 107 milijuna kuna.

- Najlošiji mogući proračun bolji je nego privremeno financiranje. Najveći su gubitnici proračuna su komunal s 39 milijuna kuna i ono što posebno boli - društvene djelatnosti, a tu su sport, obrazovanje, kultura, socijala - s 33 milijuna kuna. - objasnio je u svojoj izjavi za medije gradonačelnik Habuš.

Dugi popis izgubljenih projekata

U opširnoj prezentaciji gradonačelnik je naveo prilično dug popis svih projekata koji se ili neće ostvariti ili će se ostvariti jako otežano. Kako je objasnio, novi proračun za ovu godinu bit će moguće donijeti tek negdje nakon lokalnih izbora u svibnju i konstituiranja novog Gradskog vijeća. Prema njegovoj procjeni, to će se dogoditi negdje početkom kolovoza, tako da će brojni projekti ili jako kasniti ili se uopće neće niti ostvariti. Popularne manifestacije poput Baroknih večeri i Špancirfesta imat će problema u sklapanju ugovora i vjerojatno nekih 25% manje sredstava na raspolaganju. Ovdje navodimo samo one najznačajnije projekte koji se neće ostvariti:

  • Dogradnja i adaptacija 6. osnovne škole - 8,9 milijuna kuna
  • Sufinanciranje školskih udžbenika za djecu - 1,5 milijuna kuna (u najboljem slučaju osigurat će se tek početkom studenog)
  • Izgradnja vrtića u Hrašćici i Kućanu - 8,8 milijuna kuna
  • Rekonstrukcija elektroinstalacija u 5. osnovnoj školi - 1,5 milijuna kuna
  • Otkup zemljišta za izgradnju ulica - 4,5 milijuna kuna
  • Izgradnja nerazvrstanih cesta - 4,3 milijuna kuna
  • Obnova vatrogasnog voznog parka - 15 milijuna kuna

Uz to će sportske udruge ostati bez 1,3 milijuna kuna, a umirovljenici bez uskrsnica - ako ne i bez božićnica. Gradonačelnik je na kraju pokušao ublažiti katastrofičan dojam izjavom da se ne radi o kataklizmi, ali su predstavnici institucija pogođenih rušenjem proračuna djelovali puno pesimističnije.

- Naša će se operativna sposobnost definitivno smanjiti. - izjavio je zapovjednik varaždinskih vatrogasaca Ivica Labaš.

Ovdje donosimo eTV video prilog Habuševe izjave o gubicima Grada zbog rušenja proračuna.

 

 

Komentari