najveći u povijesti varaždina

eTV|FOTO Čehok i načelnici 10 općina potpisali 684 milijuna kuna težak sporazum o suradnji na Aglomeraciji

Objavljeno: 13.09.2017. 12:00

Zadnja izmjena: 13.09.2017. 12:25

Foto: Luka Šalamun

Danas u Vijećnici načelnici 10 općina i gradonačelnik Čehok potpisali su Ugovor o suradnji na projektu Aglomeracije vrijednom preko 684 milijuna kuna, čija će realizacija početi koncem jeseni.

Kako je objasnio v.d. direktor Varkoma Marijan Cesarec, ovo je definitivno jedan od zadnjih koraka i za nekoliko dana kreće se u operativnu fazu i uvođenje izvođača u posao. 

- Ugovor obvezuje Varkom da provodi projekt, a jedinice lokalne samouprave da će zdušno pomagati Varkomu, posebno po pitanju imovinskih odnosa. - objasnio je Cesarec, navodeći da je točna vrijednost projekta 684.664.000 milijuna kuna bez PDV-a. Svega 5,72% troškova snose općine i grad Varaždin, ostalo su bespovratna sredstva iz EU fondova i državnog proračuna. Projekt obuhvaća preko 230 km cjevovoda, a ugradit će se prečistač koji će komunalni mulj pretvarati u energiju. Izravne dobrobiti cjelokupnog projekta trebalo bi osjetiti preko 82 tisuće stanovnika.

Čehoku za rođendan najveći projekt

Gradonačelnik Čehok - kojemu je upravo danas 52. rođendan - izjavio je kako je njemu u 15-ak godina rada ovo prvi ugovor o partnerstvu s tolikim brojem općina.

- Ovo je najveći komunalni infrastrukturni projekt u povijesti Varaždina. Proteći će još neko vrijeme dok se fizički ne započne s radovima - najvjerojatnije negdje krajem jeseni ili nešto ranije. 

Od prisutnih načelnika općine za riječ se javio Marijan Kostanjevac, koji je naveo da se još prije 3 godine sve moglo obaviti, ali je politikanstvo bivšeg župana zakočilo projekt.

- Nije sad vrijeme za politiku, svi oni koji su radili na ovom projektu znaju kroz što smo mi sve prolazili. - replicirao mu je načelnik Sračinca Božidar Novoselec. Čehok se zahvalio Varkomu i donedavnom direktoru Vladi Vlašiću.

Komentari