projekt revitalizacije

Evo kad počinju radovi na uređenju Dravske šume

Objavljeno: 16.06.2024. 08:23

Zadnja izmjena: 16.06.2024. 08:23

Foto: Arhiva

Radovi na uređenju Dravske šume, u sklopu EU projekta "InterACT Green" koji traje 3,5 godine, počet će u proljeće sljedeće godine, a prije toga provodite će se participativne radionice koje bi trebale iznjedriti najbolja rješenja za njezinu revitalizaciju, najavio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Gradsku vijećnicu Lidiju Maček iz redova SDP-a zanimalo je na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća kako teče provedba projekta uređenja Dravske šume. Riječ je o projektu "InterACT Green" za revitalizaciju i uređenje odabranih dijelova Dravske park šume, uređenje staza i šetnica kroz šumu te revitalizaciju dravske špice i riječne rive, čiji je nositelj Grad Varaždin, a partneri su Fakultet organizacije i informatike (FOI) Varaždin, Hrvatski šumarski institut, Javna ustanova"Priroda Varaždinske županije", Turistička zajednica grada Varaždina i Grad Ludbreg. 

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je da taj projekt traje 3,5 godine te da je prije tri mjeseca uplaćena prva rata od dva milijuna eura kojima raspolaže Grad, dok je cijeli projekt vrijedan više od pet milijuna eura. 

- Sada radimo po hodogramu koji je propisala Europska komisija. Moramo raditi participativne radionice, iz kojih ćemo iznjedriti koja su to najbolja rješenja i na koji način ćemo urediti Dravsku šumu, a sami radovi na uređenju počet će u proljeće sljedećeg godine. Također, FOI intenzivno priprema digitalnu platformu koja mora biti transferabilna na način da je i naši gradovi partneri mogu koristiti, a na tu platformu će se moći vezati svi senzori. U Dravskoj šumi će biti senzori kvalitete zraka i tla, protoka vode i ne znam čega sve ne, koji će se dijeliti s građanima - istaknuo je Bosilj.

Komentari