objavljen javni poziv

Evo kako do sufinanciranja dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Varaždinska županija

Objavljeno: 20.05.2020. 11:54

Zadnja izmjena: 20.05.2020. 12:01

Foto: Dino Možek

Varaždinska županija danas je objavila javni poziv građanima za iskaz interesa za sufinanciranje troškova dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća na području Varaždinske županije u 2020. godini.

S obzirom da je javno najavljeno da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u lipnju objaviti javni poziv za sufinanciranje energetske obnove kuća, Županija želi - kako poručuju - što većem broju građana omogućiti izradu kvalitetne tehničke dokumentacije za prijavu na taj natječaj, i do dodjelom do 5.000 kuna bespovratnih sredstava.

- Fond ima nekoliko stotina milijuna kuna nepotrošenih sredstava, koji uplaćujemo svi mi građani Hrvatske kako bi se tim novcem plaćali projekti kojima se štedi energija te uvode energenti koji su obnovljivi. Odlučeno je da Fond ipak krene s natječajem od 142 milijuna kuna, očekujemo da će poziv objaviti do kraja lipnja, a krajem ljeta će građani podnositi prijave. Od ukupnih sredstava 20 posto će biti za ranjive skupine u riziku od energetskog siromaštva, a preostalih 80 posto je za sve građane koji su vlasnici obiteljskih kuća. Ranjivim skupinama Fond će sufinancirati troškove 100 posto. Svim ostalim građanima će se energetska obnova kuća sufinancirati sa 60 posto, što je značajan novac – rekao je župan Radimir Čačić (Reformisti) na današnjoj konferenciji za novinare. 

Varaždinska županija će izradu izvješća o energetskom pregledu i energetski certifikat s detaljnom ponudom opreme i radova sufinancirati s do 2.500 kuna, a do 2.500 kuna će sufinancirati i troškove izrade glavnog projekta za ugradnju sunčanih elektrana. Dakle, jedan građanin može dobiti do 5.000 kuna za izradu dokumentacije. Prijavu za sufinanciranje građani Varaždinskoj županiji trebaju dostaviti do 30. lipnja, a jedini uvjet za bespovratna sredstva jest da podnesu prijavu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kada se prijave Fondu, Županija će im isplatiti sredstva sredstva, bez obzira hoće li Fond njihovu prijavu odobriti. To znači da za građane rizika nema, jer čak i ako ne dobiju sufinanciranje od Fonda, Županija im isplaćuje bespovratna sredstva jer je uvjet prijava Fondu. To znači da novac za izradu dokumentacije ne mogu izgubiti – napomenuo je župan.  

"Nemamo obvezu, ali želimo pomoći"

Iako to nije obveza Varaždinske županije, cilj i želja je građane obavijestiti o mogućnostima sufinanciranja te im pomoći da se pripreme za natječaj Fonda i dobiju 60-postotno sufinanciranje, poručio je župan: – Obvezu nemamo, ali želimo potaknuti ljude da iskoriste mogućnost jer se radi o značajnom novcu. Primjerice, na prosječnu vrijednost ulaganja od 50.000 kuna, povrat novca iz Fonda je 30.000 kuna. Uz to, Županija u startu pomaže s troškovima izrade potrebne dokumentacije za prijavu – naveo je župan Čačić.

Komentari