uglavnom ispod prosjeka eu

BOLJI OD ZAGREBA Varaždin pretposljednji, evo kako stoje gradovi u našoj županiji po pitanju odvajanja otpada

Objavljeno: 06.12.2017. 09:04

Zadnja izmjena: 06.12.2017. 09:05

Prvo što ćete čuti od stručnjaka u oblasti gospodarenja otpadom bit će jedna jednostavna rečenica: 'Otpad nije smeće'. To između ostalog znači da se otpad većim dijelom može ponovno iskoristiti, da nije tek nešto što se treba baciti.

Odvajanje služi upravo tome - da se smanji količina smeća i poveća ponovna upotreba (ili, kako se to još kaže) oporaba otpada. Vađenjem korisnih sirovina u konačnici se smanjuju i troškovi proizvodnje i zagađenje okoliša. 

Hrvatska na dnu EU

U našoj zemlji ovo pitanje je goruća i neugodna tema. Osim što je vlada svojom uredbom naložila da se stvari znatno poboljšaju - i to već od kraja siječnja 2018. - problem je što u tom pogledu jako zaostajemo za Europom. Dovoljno je reći da je na popisu glavnih gradova EU Zagreb s tragično niskih 1% na samome dnu. Na vrhu su naši susjedi u Ljubljani s 55,4% odvajanja. Prosjek glavnih gradova EU je i dalje dosta niskih 19%.

I u našem kraju još smo daleko od ideala i miljama iza Ljubljane. S druge strane, ako nas to može utješiti, naši su gradovi i miljama ispred Zagreba. Na dnu ljestvice za 2016. godinu je Lepoglava s 10,56%. Nedavno smo i pisali o jednom incidentu u tom gradu vezanom baš za pitanje odvajanja otpada - i očito je da jedan od problema predstavlja i to što našim stanovnicima još ne ulazi u glavu koliko je odvajanje otpada bitno. Tako je nekima sasvim prihvatljivo da kontejner za papir napune glomaznim otpadom.

>> U Lepoglavi pod okriljem noći ubacili hrpu glomaznog otpada u kontejner za papir

Uskoro kao Ljubljana?

Na pretposljednjem mjestu gradova naše županije po pitanju odvajanja otpada je 'glavni grad' Varaždin s 12,34%. Premda je i to puno bolje od Zagrebačkih 1%, jasno je kako se još puno toga može i mora poboljšati u Varaždinu, premda je tu odvajanje otpada počelo još prije 15 godina. Grad je nedavno donio odluku o uvođenju i treće kante za otpad - one za bio-otpad - reciklažno dvorište je odnedavno u funkciji i sad ostaje vidjeti koliko će ove mjere donijeti poboljšanje u postotku odvajanja. Čehok je najavio još neke projekte - za koje će biti potrebno nešto više vremena - ali i određeno povećanje cijena.

>> FOTO Varaždinci dobivaju i treću kantu za otpad - ali i kazne za nesavjesne te vjerojatno i više cijene odvoza

Malo bolji od Varaždina je Novim Marof s 13,56%, a na trećem mjestu top-ljestvice naših gradova je Ivanec sa 16,21%. Imamo i dva grada koji su iznad prosjeka glavnih gradova EU. To su Varaždinske Toplice s 22,55% i - ponovni pobjednik neslužbene 'županijske lige' - grad Ludbreg s 25,65%. Vijest da su opet na vrhu liste razveselila je i gradonačelnika Dubravka Bilića, koji misli da su već ove godine dostigli 40%, a da bi sljedeće godine praktički mogli i konkurirati Ljubljani.

- Već 2018. namjeravamo dostići cilj od 50% odvajanja korisnih sirovina iz otpada. Tome će pomoći i investicija od 5 milijuna kuna u gradnju novog reciklažnog dvorišta koje uskoro započinje. - priopćio je Bilić. Ludbreg bi tako mogao postati prvi naš grad s vrlo solidnim rezultatima, ali je objektivno očekivati poboljšanje i u svim drugim našim gradovima.

Komentari