kakvu će imati oni?

Ex gradonačelnik i kandidati za gradonačelnika očitovali se o visini Habuševe plaće - pročitajte

Objavljeno: 20.03.2017. 15:22

Zadnja izmjena: 20.03.2017. 15:57

Foto: Arhiva

Budući da je Goran Habuš izjavio kako je njegova plaća od 18 tisuća i 226 kuna bila naslijeđena, naravno, zanimalo nas je mišljenje bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka i kandidata za gradonačelnika Varaždina (za Čehoka se to još ne zna). Svi se slažu da je visina gradonačelnikove plaće Varaždinu neprimjerena.

Čehok kaže da je njegova plaća kada je obavljao dužnost gradonačelnika nije bila u tom rangu, već nešto niža.

- Nije istina da je naslijeđena, moja plaća je bila niža. Iznosila je oko 16,5 tisuća kuna, a ja sam čak dva puta smanjivao plaću sebi i zamjenicima. – ističe Čehok i dodaje kako bi plaća gradonačelnika trebala ovisi o financijskim i gospodarskim pokazateljima.

- Ako netko svojom sposobnošću uspije zamjetno podići proračun, tada bi trebao, sukladno tome imati i veću plaću. – rekao je Čehok no svejedno napomenuo kako bi plaća trebala ovisiti i o prosječnim kretanjima na tržištu rada, po čemu je Grad Varaždin među zadnjim gradovima na listi.

>>Goran Habuš prima plaću kao Bandić u metropoli - evo njegovog komentara, provokacije i ankete

- Budući da je prosječna plaća u Varaždinskoj županiji niža od prosjeka, nije u redu da gradonačelnik ima veliku plaću, već bi ona trebala biti sukladna općoj situaciji. – zaključio je Čehok.

Kišić i Natalija će sebi smanjiti plaću

Kandidat za gradonačelnika, Alen Kišić će na prvoj sjednici Gradskog vijeća svoju plaću, ali i svojih zamjenika smanjiti.

 - Takva plaća nije primjerena za Varaždin s obzirom da Varaždin ima niži prosjek plaće za RH i stoga ću na jednoj od prvih sjednica GV predložiti smanjenje plaće i gradonačelniku i zamjenicima. Smanjenje će se predložiti od barem 10%, a ovisno o budžetu, no svakako će se svesti u realnije okvire. - odlučan je Kišić.

Natalija Martinčević smatra visinu plaće itekako neprimjerenom, tim više što su plaće u Varaždinskoj županiji najniže u Hrvatskoj. 

Također, ukoliko bude izabrana za gradonačelnicu, Natalija Martinčević će si plaću smanjiti, jer smatra kako plaću treba uskladiti i da bude realnim okvirima. No svejedno je upozorila na činjenicu kako još veći problem predstavlja plaća župana, za koju kaže, da je definititvno najveća u Hrvatskoj što je tek bezobrazluk.

- Imate situaciju da župan i gradonačelnik imaju najveće plaće u Hrvatskoj, dok građani Varaždinske županije imaju najniže plaće- zaključila je Martinčević i dodala kako su obveze gradonačelnika ipak veće od županovih.

Habijan i Avar "izbjegavaju floskule"

Damir Habijan visinu gradonačelnikove plaće smatra specifičnom s obzirom da Varaždin i Varaždinska županija imaju prosječne plaće debelo ispod hrvatskog prosjeka.

U ovom dijelu se referirao i na današnju izjavu svog kandidata za zamjenika, Čupića koji je istaknuo kako će volontirati, ukoliko bude izabran.

- Ako gledamo prosjek u Varaždinskoj županiji ljudi mogu reći da navedeni iznos,  poprilično veliki iznos i svakako nije primjeren. – rekao je Habijan i dodao kako prvenstveno u kampanji želi biti realan, ne želi koristiti floskule i demagogiju i smatra kako se puno više može uštedjeti na drugim stvarima.

Zlatan Avar ističe kako gradonačelniku Habušu zasigurno nitko ne bi zamjerio visoku plaću da je dao ikakav doprinos gradu, no prema njegovim riječima, nije.

- Nemam protiv visine plaće kad gradonačelnik nešto radi, ali nakon ovakvih rezultata nakon 5 godinana vlasti, ništa se nije dogodilo, Varaždin je čak nazadovao. – rekao je Avar.

U usporedbi s Bandićevom plaćom, Avar napominje da je u tom slučaju u pitanju proračun od nekoliko milijardi kuna, dok u Varaždin proračun iznosi tek nekoliko milijuna i nije primjereno da gradonačelnik ima tako veliku plaću.

Kao ni Habijan, ni Avar ne želi pribjeći floskulama i demagogiji te tvrditi da čim dođe na vlast da će si smanjiti plaću, no ističe kako bi plaću gradonačelnika i njegovih zamjenika prvo dao na reviziju, a odluke o njihovim iznosima prepustio Gradskom vijeću.

Rezultati ankete

Je li Habuš zaslužio plaću 18.226,00 kn?

Da, i više!

6%

Ne, ni slučajno!

88%

Možda da, možda ne!

6%

Komentari