vijećničko pitanje

Ministarstvo se očitovalo o statusu projekta brze pruge, evo njihova odgovora

Reformisti su tražili da na projekt pažnju obrati i premijer Andrej Plenković, a župan Anđelko Stričak dao je obrazloženje zašto njegova uprava brzu cestu trenutno smatra prioritetnijom. Sada se o tom projektu očitovalo i nadležno ministarstvo...
Objavljeno: 25.11.2021. 08:55

Zadnja izmjena: 25.11.2021. 10:50

Foto: Ministar Oleg Butković

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture očitovalo se na pitanje vijećnice Reformista o statusu projekta brze pruge, koja je isto postavila na posljednjoj sjednici Županijske skupštine.

Iz Ministarstva su poručili kako su u proteklom razdoblju izrađene četiri verzije idejnog rješnja spoja Čakovca i Zaboka preko Lepoglave, te je odabrana najpovoljnija varijanta idejnog rješenja - ona koja spaja Lepoglavu i Zabok preko Bedekovčine.

Nadalje je, kako su odgovorili iz Ministarstva, izrađen projektni zadatak za izradu idejnog i glavnog projekta, te ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, a u projektni zadatak, temeljem odluke Vlade od 6. prosinca 2019., uključena je i dionica željezničke pruge Krapina-Hromec.

- Tim zaključkom su zaduženi HŽ infrastruktura i Ministarstvo mora prometa i infrastrukture za uključivanje modernizacije i elektrifikacije dionice željezničke pruge Krapina-Đurmanec-Hromec u projekt Lepoglavska spojnica - naveli su iz nadležnog ministarstva i dodali kako su za svaku od navedenih stavki pokrenuti postupci javne nabave.

Vijećnica Kristina Geci Smoljo na sjednici nije samo postavila pitanje, nego je izrazila i stav kako je projekt brze pruge za grad Ivanec "apsolutno ključan", iz razloga što Ivanec time dolazi na 35 minuta od Zagreba. Kada je, s druge strane, riječ o brzoj cesti, Geci Smoljo stava je da ju je država "mogla napraviti već prije dvije godine da je htjela".

- Razumijemo da je iz političkih razloga prioritet stavljen na brzu cestu, ali da ništa ne ostane nejasno, molim za jasni i nedvosmisleni odgovor: ima li projekt izgradnje lepoglavske spojnice i nove brze pruge podršku županijske aktualne vlasti? - pitanje je kojim se na sjednici obratila Geci Smoljo.

'Ništa nije sporije od HŽ-a'

Ranije, ministar Oleg Butković kazao je kako se prihvaćanje projekta od strane Europske komisije očekuje već do kraja godine, ali Reformisti su tražili da na provedbu projekta pažnju obrati i sam premijer Andrej Plenković.

- Ovaj projekt do sada je napredovao iznimno sporo, promijenili su se projektni prioriteti za Varaždinsku županiju i ne postoji ništa sporije od Hrvatskih željeznica – rekla je tada Natalija Martinčević.

'Ceste su s razlogom prioritetnije'

Župan Anđelko Stričak u tom kontekstu dao je svoje obrazloženje zašto je za njegovu županijsku upravu projekt brze ceste trenutno prioritetniji.

- Neke investicije su korak-dva ili tri brže od ostalih. S obzirom da bi već ove godine moglo biti moguće raspisati natječaj za izgradnju prvog dijela brze ceste, onog od Varaždina do Tužnog, naravno da treba staviti naglasak upravo na izgradnju te brze ceste - rekao je tada Anđelko Stričak.

Komentari