priopćenje za medije

Forum žena SDP-a: 'Žena mora imati pravo na izbor, a femicid je sve veći problem'

Objavljeno: 30.01.2024. 11:41

Zadnja izmjena: 30.01.2024. 11:41

Socijaldemokratski Forum žena SDP-a Varaždinske županije izražava duboku zabrinutost za stanje ženskih prava žena u Hrvatskoj, navode u svom priopćenju.

Po pitanju života smatraju da svaka žena mora imati pravo na izbor pa tako i odlučivati o svom tijelu te imati osiguranu mogućnost za legalan i medicinski dostupan prekid trudnoće, ističu.

- Nažalost, muškarci koji kleče po trgovima u Hrvatskoj mole se za čednost žena, a svojim zahtjevima pokušavaj nas vratiti u srednji vijek. Bilo bi puno bolje da svoje molitve upute i za sigurnost žena jer se fizičko i psihičko zlostavljanje nad ženama svakodnevno povećava, a osobito slučajevi obiteljskog nasilja - stoji u njihovom priopćenju.

U posljednjih 20 godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 400 žena, a u protekloj godini prijavljeno je više od 11.500 slučajeva obiteljskog nasilja, ističu iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Varaždinske županije.

- Femicid je sve veći problem, a način glasanja o zakonu o femicidu u Hrvatskom saboru omalovažio je rješavanje ovog važnog pitanja za žene. Stoga podržavamo inicijativu Kluba vijećnika SDP-a u županijskoj skupštini da se Varaždinska županija proglasi županijom sigurnom za žene. To će uvjetovati veću prevenciju i kažnjavanje obiteljskog nasilja te sigurno okruženje za žene - zaključuju u priopćenju.

Komentari