tribina u palači herzer..

FOTO Ministrica Divjak najavila: ''Uložit ćemo milijardu i pol u razvoj pet prioritetnih sektora''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.06.2018. 19:03

Zadnja izmjena: 07.06.2018. 19:13

Foto: Mateja Rak

HNS danas je u Palači Herzer organizirao Okrugli stol o budućnosti obrazovanja u Sjeverozapadnoj Hrvatski na kojem je sudjelovala i Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministrica Divjak rekla je kako se puno ulaže u obrazovanje u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali je istaknula kako je različito stanje ovisno o sektoru. Prema njezinim riječima dobri smo što se tiče visokog obrazovanja, broja institucija i broja programa, ali kako obrazovna struktura stanovništa zaostaje za europskim i hrvatskim prosjekom.Također je napomenula kako je interes škola za eksperimentalnu kurikularnu reformu bio velik, odnosno, kako se javilo u 15 škola iz Varaždinske županije i pet ih je odabrano. 

Što se tiče strukovnog obrazovanja i kako potaknuti učenike da upišu strukovna zanimanja, Divjak je odgovorila kako se pripremaju dva velika projekta:

- Imamo projekt regionalnih centara kompetentnosti gdje očekujemo da ćemo diljem, Hrvatske osnovati dvadesetak centara i ukupno u slijedeće dvije godine uložiti oko milijardu kuna u razvoj pet prioritetnih sektora koji su vezani uz strojarstvo, elektrotehniku, IT industriju, zdravstvo, poljoprviredu, ugostiteljstvo i turizam kako bismo napravili mrežu centara izvrsnosti, poveznice prema poslodavcima jer će veliki naglasak biti na učenje temeljenom na radu - rekla je Divjak i dodala kako od jeseni kreće dualno obrazovanje u naše škole.

Kako je rekla, takve škole će biti atraktivne i imat će izvrsne radionice i laboratorije i strukovna će zanimanja tako postati atraktivna.

- Gospodarstvo se budi, imamo potražnje za puno struka, pogotovo u deficitarnim i strukovnim zanimanjima, rastu plaće u tim sektorima, a u strukovnim školama treba staviti naglasak na poduzetništvo kako bi ti učenici mogli i sami biti u stanju poduzetnici - naglasnila je Divjak 

Kazala je također kako su se opredijelili za 4 pravca: kurikularna reforma, kurikularna reforma strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje te izvrsnost u znanosti i koja ima jasnu vezu s gospodarstvom. 

Između ostalih na tribini su sudjelovali i Vjeran Strahonja, dekan varaždinskog FOI-a, ravanteljica Srednje škole Ivanec Lidija Kozina, a tribini su prisustvovali i Alen Leverić, predsjednik županijskog HNS-a, kao i neki od HNS-ovih načelnika iz naše županije. 


 

Komentari