tradicijsko lončarstvo

Foto - Varaždinski župan na "Danu bedenijske lončarije" poručio važno je očuvati stare zanate

Objavljeno: 26.08.2023. 17:56

Zadnja izmjena: 26.08.2023. 18:07

Kako se nekad izrađivala lončarija mogli su danas iz prve ruke doznati svi koji su bili u Bedencu na "Danu bedijenske lončarije - Kelembarska pepijevka 2023.", a među njima bio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, izvijestili su iz Županije. 

Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske, a upravo su Bedenec, Jerovec i druga naselja „bedijenskoga polja“, područja uz rijeku Bednju, nekada bili centar ovog zanata na širem ivanečkom području.

- Ovo je kraj vrijednih ljudi poznatih po iznimnim vještinama pri izradi lončarije, a po tim svojim proizvodima ste poznati i danas, ne samo na sjeveru Hrvatske, nego i diljem domovine. Danas živimo u tehničko-tehnološki naprednijem dobu te svjetske trendove moramo slijediti želimo li biti ukorak s modernim svijetom, no jednako tako je važno da očuvamo i našu povijest, stare zanate, običaje te baštinu svakog našega kraja. Stoga vam čestitam i na organizaciji ove manifestacije i na očuvanju lončarstva – rekao je župan Anđelko Stričak. 

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. – Ivanec ima puno potencijala, a lončarstvo je zasigurno jedan od naših turističkih i razvojnih potencijala, koje je u ovim novim vremenima ima uporište budući da imamo i proizvodnju. Uz to je potrebno organizirati što više radionica, koje bismo trebali uvesti u vrtiće i u škole kako bi djeca, umjesto s plastelinom, od malih nogu radila s glinom – naveo je Batinić. 

Ta peta po redu manifestacija održana je kod etno-kuće u Bedencu nakon četverogodišnje stanke, a ciljem da se očuva taj jedinstveni obrt i umijeće, u organizaciji Udruge za kulturu i sport Bedenec, Grada Ivanca, gradske Turističke zajednice i Poslovne zone Ivanec, ističe se u priopćenju iz Županije.   

Komentari