Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Foto - Neki smatraju da je tuberkuloza izumrla bolest, no covid je sve promijenio

Objavljeno: 15.09.2023. 18:25

Zadnja izmjena: 15.09.2023. 18:31

U organizaciji Opće bolnice Varaždin i Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, danas je na Franjevačkom trgu već tradicionalno obilježen Tjedan borbe protiv tuberkuloze, u sklopu čega su liječnici i medicinske sestre odgovarali su na pitanja zainteresiranih građana te dijelili promotivne materijale.

Kako navode iz varaždinske bolnice, ta akcija provodi se svake godine u ovo doba kako bi se podigla svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja tuberkuloze te tako smanjila incidenciju te bolesti.

- Neki smatraju da je to izumrla bolest. Nažalost, ona još uvijek postoji i najčešće se javlja kod starijih osoba. Ovakvim obilježavanjima se  želi informirati naše građane o bolesti, njezinoj prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju, ali i uklanjanju stigme s oboljelih od tuberkuloze - kazao je župan Anđelko Stričak, ističući kako je pojava epidemija covida promijenila tijek borbe protiv bolesti, pa su u 2020. i 2021. godini, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, smrtni slučajevi vezani uz tuberkulozu porasli su za čak 14 posto. 

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak podsjetio je da su Služba za plućne bolesti i TBC Klenovnik referentni centar za multirezistentnu tuberkulozu za cijelu Hrvatsku. - Na liječenje u Klenovnik dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske koji se tamo, u većini slučajeva, uspješno liječe. Iako na Zapadu tuberkuloza nije više toliko rasprostranjena, ona je u zemljama Trećeg svijeta i danas itekako aktivna - zaključio je Poljak, ukazujući na važnost cijepljenja u borbi protiv tuberkuloze, navodi se u priopćenju iz varaždinske bolnice.

Komentari