varaždinska županija

Foto - Blizu 300 tisuća eura bespovratnih sredstava za postavljanje solarnih elektrana na 12 škola

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.05.2022. 14:14

Zadnja izmjena: 24.05.2022. 14:15

Na prigodnoj svečanosti u Hotelu Sheraton u Zagrebu uručeni su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizme Europskog gospodarskog prostora za period od 2014. -2021. godine.

Tako je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak zamjenici župana Varaždinske županije Silviji Zagorec uručila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “ Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 351.226, 25 eura, dok vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 298.542, 31 eura. U okviru ovog projekta  će na 12 škola, čiji je osnivač Varaždinska županija, biti postavljene solarne elektrane. Tako će biti postavljene na sljedećim školama: osnovnim školama Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te Elektrostrojarskoj školi, Gospodarskoj školi i Strojarskoj i prometnoj školi.

- Radi se o vrijednom projektu za kojeg smo dobili financijska sredstva koja će biti kvalitetno uložena te će dvanaest naših obrazovnih ustanova dobiti solarne elektrane  i time će biti energetski samodostatnije, što je vrlo  važno s obzirom na ogroman porast cijena energenata. Moram istaknuti kako će korist biti dvostruka, škole će uštedjeti na potrošnji energenata, a s druge strane razvija se i ekološka svijest  kod učenika, nastavnika i roditelja – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Komentari