još traže pomoć

FOTO Čehok posjetio VIKO, Uprava od Plenkovića traži 2,5 milijuna kuna

Objavljeno: 25.05.2017. 13:20

Zadnja izmjena: 25.05.2017. 13:42

Foto: Željko Porobija/Arhiva

U prijepodnevnim satima kandidat za gradonačelnika Varaždina Ivan Čehok zajedno sa svojim suradnicima posjetio je Upravu tvornice VIKO i razgovarao o načinima na koje bi im Grad mogao pomoći.

Zajedno s Čehokom bili su i Željko Bunić, Zlatan Avar i Sandra Malenica. S obzirom na trenutačnu situaciju s izborom vlasti u Varaždinu, Čehok nije ništa htio definitivno obećati, osim iskazivanja interesa.

- Nije bitno što je ovo privatna tvrtka, ovdje se radi o radnicima. Već je Grad prije znao pomoći u ovakvim neprilikama. - izjavio je Čehok, a kao mogućnosti eventualne pomoći navedene su subvencija Grada, pozajmica pod povoljnim uvjetima, kao i ustupanje nekog gradskog prostora. Konkretnije se razgovaralo o staroj pekari - gdje su se kasnije zaputili - te i vojarni u Optujskoj.

- Ne bismo licitirali s brojkama, ovisi koliko se novaca osigura kroz druge izvore. - izjavio nam je Bunić, dodajući kako je za sve ove mjere neophodna odluka Gradskog vijeća kojega se tek treba formirati.

'Poštovani gospodine Predsjedniče...'

U međuvremenu VIKO šalje pozive raznim institucijama i ministarstvima. Do ovog trenutka i dalje im niti jedno ministarstvo nije poslalo odgovor. Danas su poslali i pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, u kojemu traže da im se na prvoj sjednici Vlade dodijeli 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Uprava u pismu ističe da Viko d.o.o. zapošljava 85 radnika, s godišnjim prometom od 20 milijuna kuna. Ujedno procjenjuju kako je ovaj požar nanio štetu od 10 milijuna kuna. Tvrtka očekuje da bi im nakon osiguranja sredstava trebalo jedno 30 dana kako bi se konsolidirala proizvodnja. 

- Od Županije ćemo zatražiti milijun kuna, te od Grada isti iznos pomoći. - stoji između ostalog u pismu koje napominje da će normalan nastavak njihovog poslovanja donijeti i uštede HZZ-u, doprinose i poreze državi te pojačanu kupovnu moć kroz PDV. A podsjetimo se i s koliko su emocija radnici uništene tvornice jučer pred našom kamerom pozivali da im se pomogne.

Komentari