kako bi znali što sa zakonom

FOTO U Županiji o Zakonu o zaštiti životinja - osniva se tijelo koje će provoditi propise

Objavljeno: 15.12.2017. 18:13

Zadnja izmjena: 18.12.2017. 11:18

Koje su obveze općina, gradova i županija po novom Zakonu o zaštiti životinja koji je stupio na snagu u listopadu, prezentirano je danas u Županijskoj palači, gdje je sastanak održan za Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku županiju, a među prisutnima bio je i dožupan Robert Vugrin.

Sastanak je organiziran s ciljem boljeg upoznavanja, koordinacije i suradnje nadležnih tijela oko provedbe nobog Zakona o zaštiti životinja.

Poseban naglasak bio je na temeljne odredbe o propisivanju uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca, o organizaciji skloništa za životinje, zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja kao i zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa te program kontrole populacije napuštenih pasa.

Jedna od novina novog Zakona o zaštiti životinja je koordinacijska radna skupina koju je Županija do kraja 2018. godine obvezna organizirati, a čija je zadaća koordinacija u primjeni propisa iz područja zaštite životinja.

Inače, Varaždinska županija je prva u Hrvatskoj pokrenula osnivanje navedenog tijela u koje se imenuju predstavnici gradova i općina.

- Do danas je više od polovice jedinica lokalne samouprave imenovalo svojeg predstavnika, Županija je također imenovala osobu odgovornu za dobrobit životinja, a članove su imenovali i Veterinarska inspekcija, Policijska uprava varaždinska, Hrvatska veterinarska komora, Sklonište za životinje i Udruga za zaštitu životinja ''Spas''.  Zahvaljujući tome, koordinacijska radna skupina biti će osnovana već početkom sljedeće godine – istaknuo je dožupan Vugrin.

 

Komentari