nova namjena objekta

FOTO Doznajemo zašto se upravo odvijaju radovi na bivšoj vojnoj pekari - i kad će biti završeni

Objavljeno: 02.02.2018. 09:45

Zadnja izmjena: 02.02.2018. 09:54

Foto: Luka Šalamun

Već danima se odvijaju radovi na bivšoj vojnoj pekari - s jedne strane objekta zazidani su prozori, tako da je očito u tijeku neka vrste obnove ovog napuštenog objekta. Objašnjenje što se točno događa dao nam je Damir Hrelja, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva u Varaždinu.

Prema njegovim riječima, radi se o preseljenju državnog arhiva iz zgrade u vojarni u Optujskoj. Državni arhiv je od države na uporabu 2014. godine dobio na uporabu zgradu površine 4800 kvadrata i tamo su premjestili građu iz Žitnice u Starom gradu.

'I ovo je privremeno'

Tijekom naredne dvije godine uložili su i novac u obnovu zgrade u Optujskoj, a sad se opet sele jer se u vojarnu vraća vojska, pa im je dana zgrada bivše vojne pekare. Ministarstvo obrane je nadoknadilo Arhivu sredstva koja su oni uložili u obnovu zgrade.

Sad se uređuju samo 2 trećine bivšeg spremišta hrane, što je najhitnija potreba - s obzirom da se moraju preseliti do ožujka nove godine. Ovi radovi bi trebali biti gotovi otprilike do 20. veljače. 

- I ovo je privremeno, jer sad smo samo osigurali nužne uvjete kako bi se mogli preseliti iz vojarne, a kad se jednom potpuno preuredi objekt tamo ćemo preseliti i građu iz Franjevačkog samostana i iz Novog Marofa. - objasnio nam je Hrelja, napominjući da će na uporabu imati zapravo 2 zgrade. No, za takvo trajno preseljenje potrebno je 12 milijuna kuna - za koje još nije jasno kako će se pribaviti, jer su iz Ministarstva kulture već unaprijed rekli da nemaju sredstva. U Arhivu ipak rade na projektnoj dokumentaciji, nju će završiti već do lipnja - a ukoliko se nađu novci, cijeli će proces biti gotov u roku od 2 godine.

Komentari